"Хаббл" отримав фотографії "веселки" новонародженої зірки

Укрінформ
Орбітальна обсерваторія "Хаббл" отримала фотографії незвичайної молодої зірки IRAS 12196-6300 в сузір'ї Південного Хреста, чий спектр являє собою "веселку" з ліній, породжуваних різноманітними речовинами в її надрах, а також в її газопиловому "коконі", де вона народилася.

Про це повідомляється на офіційному сайті Hubble.

Більшість зірок схожі за манерою свого випромінювання на звичайну лампу розжарювання - вони рівномірно випромінюють світло на всіх довжинах хвиль, з невеликими списами і "ямами" на різних довжинах хвиль. У такому випадку спектр їх випромінювання носить так званий "суцільний" характер, і його майже неможливо використовувати для вивчення хімічного складу цих світил.

У рідкісних випадках, при народженні зірки або при її "розбуханні" у результаті надвисокої активності і температури в її надрах, в спектрі світила виникають так звані лінії випромінювання - тонкі і яскраві смужки, відповідні випромінювання, які виробляють розігріті ядра різних речовин в їхніх надрах. Це дозволяє визначати хімічний склад таких зірок з дуже високою точністю, і використовувати ці дані для вивчення того, як еволюціонує Галактика.

Орбітальний телескоп "Хаббл" отримав фотографії та спектр однієї з таких зірок - новонародженого світила IRAS 12196-6300, розташованого усередині великої відбивної туманності. Поки що в надрах цієї зірки не почалися термоядерні реакції, і її щільність залишається низькою, що дозволяє її випромінюванню "донести" до нас дані про хімічний склад світила.

Яскраві "хмари", що оточують цю зірку, являють собою ті частини відбивної туманності, що не були знищені в ході народження IRAS 12196-6300. Вивчення їх спектру допоможе вченим зрозуміти, з чого складається "кокон" зірки і як його склад впливає на процес її формування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-