Експерт розповів, як подолати проблеми цифрового телебачення в Україні

Експерт розповів, як подолати проблеми цифрового телебачення в Україні

Укрінформ
Проблеми, пов'язані із впровадженням в Україні цифрового наземного ефірного мовлення, можна подолати, якщо компанія «Зеонбуд» зробить свою мережу потужнішою, або якщо Концерн РРТ створить власну цифрову мережу.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі висловив екс-директор Концерну РРТ Анатолій Антоненко.

«Що треба зробити для того, що перейти на цифрове телебачення? По-перше, треба зробити потужнішим мережу «Зеонбуду», але я думаю, що там не зацікавлені в цьому. Тому це завдання треба передати Концерну РРТ, який би довів мультиплекси до необхідної потужності. Це дало б змогу забезпечити сигналом 95% населення», - сказав Антоненко.

Другим способом він назвав передачу Концерну РРТ двох мультиплексів для створення власної мережі. «Я думаю, що при нинішній технічній базі Концерну можна аналогові передавачі легко перевести у цифровий стандарт. Звісно, потрібно одночасно вимкнути аналогове та підключати цифрове телебачення», - додав експерт.

Антоненко зазначив, що керівництву РРТ пропонували створити таку мережу з двох мультиплексів, встановивши 359 передавачів різної потужності, і тим самим довести потужність мережі до 200 кВт. «І якщо зараз монопольний провайдер цифрового ефірного телебачення "Зеонбуд" покриває лише близько 60-65% населення, то завдяки цьому вдалося б покрити більше», - додав він.

Антоненко також зазначив, що у разі, якщо РРТ відімкнути аналогове ТБ, але Концерн не братиме участі у переході України на цифрове телебачення, є велика ймовірність його банкрутства. «Адже з 650 млн прибутку, які має РРТ на рік, приблизно 400 млн - від аналогового телебачення. Тобто, Концерну РРТ не вистачить грошей ні на виплати заробітної плати, ні на електроенергію, не на ремонт своїх споруд та у мережах, ні на придбання нового обладнання, ні на газ для опалення, ні на воду», - сказав він.

Водночас, додав колишній керівник Концерну, зараз майже 90% обладнання «Зеонбуду» розміщене на технічних засобах РРТ, але «не підтримуючи їх експлуатацію, зрозуміло, що все це скоро «загнеться».

Спростував фахівець й розмови про високу вартість такого проекту. «Якщо Концерн РРТ побудує свою цифрову мережу, то в його мультиплексах можна зібрати близько 28 телеканалів. Тобто, тариф на мовлення для телеканалів можна буде зменшити утричі», - пояснив він.

Як зазначив лідер ГО "Інформаційний Майдан" Павло Білоножко, списувати такий великий Концерн з рахунків в жодному разі не варто. «Така потужна державна структура, яка має понад 500 веж, телерадіоцентрів, і яку тепер намагаються приватні структури просто використати та зробити махінації, щоб створити видимість для українського народу, що ця структура ні на що не здана та  дорога. Це усе не є правдою», - сказав він.

Білоножко нагадав, що Україна, підписавши у 2006 році Угоду країн-членів Міжнародного союзу електрозв'язку «Женева-2006», взяла на себе зобов'язання щодо впровадження цифрового наземного ефірного мовлення. «Але цього не відбулося. В країні за сфабрикованих умов була надана ліцензія компанії, пов'язаною із сім'єю екс-президента Януковича, яка до сьогодні є монополістом цифрового мовлення, але не виконує ліцензійні вимоги. Ця компанія повинна бути позбавлена ліцензії, але донині цього не зроблено», - обурився він.

Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (РРТ) - державний оператор телерадіомовлення, радіорелейного й супутникового зв'язку.

Замовниками послуг Концерну РРТ є Національні теле- і радіокомпанії України, регіональні обласні телерадіокомпанії, незалежні комерційні телерадіокомпанії та підприємства зв'язку.

Інфраструктура Концерну складається з понад 500 антенно-щоглових споруд висотою від 70 до 380 метрів; більше ніж 12 тис. км радіорелейних ліній; 417 радіотелевізійних передавальних станцій (з них 76 - потужних), що розміщені по всій території України; 1173 телевізійних передавачів; 341 радіомовних передавачів, 2 центрів супутникового зв'язку. Унікальні споруди на об'єктах (вежі, опори, станції РРЛ) та технічні засоби забезпечують розповсюдження Концерном РРТ телевізійного та радіомовлення з охопленням понад 95% території України.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Зеон" з'явилася на українському ринку в 2010 році. Як писали ЗМІ, підприємство з поштовою скринькою на безкоштовному сервісі Mail.ru з невідомими співзасновниками стало переможцем в конкурсі на отримання єдиної ліцензії на оцифровування країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-