Сьогодні вручать Нобелівську премію з фізики

Сьогодні вручать Нобелівську премію з фізики

Укрінформ
Нобелівська премія в сфері фізики буде вручена у вівторок, 8 жовтня.

Основним претендентом на перемогу називають британця Пітера Хіггса. Як передає РБК, він ще 1964 р. у своїй теоретичній роботі передбачив існування бозона Хіггса - частки, яка забезпечує масу інших елементарних часток. Існування бозона Хіггса було підтверджене 2012 р. у ході роботи Великого адронного колайдера.

Варто зазначити, що 1964 р. у розробці теорії брали участь також бельгієць Франсуа Енглер, Карл Хаген, Том Кіббл і Джеральд Гуральник, а також Роберт Браут, котрий помер 2011 р. А за правилами Нобелівського комітету, премія може бути розділена лише між трьома ученими.

Водночас експерти зазначають, що передбачити існування бозона - це одне, а підтвердити його - зовсім інше, таким чином роблячи висновок, що премія має бути розділена між П. Хіггсом, Ф.Енглером і Європейським центром ядерних досліджень - організації, яка займалася роботою в цій сфері.

Нагадаємо, що минулого року Нобелівську премію з фізики отримали француз Серж Арош і американський вчений Девід Уайнленд за дослідження в сфері квантової фізики.

Окрім фізики, нобелівські нагороди вручаються в сфері хімії, медицини, економіки і літератури. Норвезький нобелівський комітет також присуджує Нобелівську премію миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-