У Китаї виявлене дитинча динозавра невідомого раніше виду

Укрінформ
Біологи офіційно оголосили наприкінці цього тижня про зроблену ними на північному заході Китаю унікальну знахідку – скам'янілість невідомого раніше виду малих хижих динозаврів, тероподів.

Біологи офіційно оголосили наприкінці цього тижня про зроблену ними на північному заході Китаю унікальну знахідку – скам'янілість невідомого раніше виду малих хижих динозаврів, тероподів.

Про відкриття групи американських і китайських вчених під керівництвом професора біології Вашингтонського університету Джеймса Кларка пише Journal of Systematic Paleontology.

«Для всіх нас це стало величезним сюрпризом, хоча ми до кінця не розуміли, з чим маємо справу, коли знайшли кістку», - тріумфує професор Кларк, описуючи знахідку, зроблену ще 2006 року у віддаленому куточку Сіньцзян-Уйгурського автономного району КНР.

За словами Кларка, «все, що видно було на поверхні, – частина ноги. Ми були приємно здивовані, коли у скелі виявився ще й череп». Вченим вдалося також знайти нижню щелепу і окремі частини скелета. Динозавр був маленьким – усього метр завдовжки і важив близько 1,3 кг. Жив цей малюк, якому, за оцінками, не виповнилося й року, в час, коли смерть спіткала його на березі річки, понад 161 млн років тому, на початку завершального етапу Юрського періоду. Харчувалися ці особні, судячи з багатьох гострих зубів, ящірками, крокодилами і дрібними прародителями сучасних ссавців.

Майже 7 років знадобилося палеонтологам, щоб зрозуміти, що їм пощастило відкрити новий вид. Назвали його «Аожунь Чжаої» (Aorun zhaoi) на честь «Царя драконів» зі знаменитого китайського класичного роману У Чен'еня «Подорож на захід».

Це вже п'ятий новий вид теропода, виявлений у синьцзянському повіті Уцайвань командою Джеймса Кларка і Сюй Сина з Китайської академії наук.

Тероподи або хижі динозаври - одні з підзагонів ящеротазових динозаврів. Усі тероподи переміщалися на двох ногах, більшість з них - хижаки. Більшість вчених знедавна почала відносити до тероподів і сучасних птахів. Найбільшим серед тероподів був спинозавр (понад 17 метрів). Тероподи складали близько 37% усіх відомих родів динозаврів. Останки перших тероподів були знайдені також у Південній Америці, на території Аргентини та Бразилії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-