Сущенко — про затримання у Москві:

Сущенко — про затримання у Москві: "Схопили за кадик і шукали капсулу з отрутою"

Укрінформ
Під час затримання у Москві власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка російські силовики шукали в нього капсулу з отрутою та зброю.

Про це журналіст, який днями повернувся на Батьківщину після взаємного звільнення Україною та Росією утримуваними особами, розповів у інтерв’ю Укрінформу.

«Для людини з гуманітарної сфери, тим більше для журналіста, це був шалений шок. Коли відбулося захоплення і подальші дії, і лантух смердючий на голові… Коли скрутили кайданками так, що не можна було рухатися, розтягли сухожилля на руці, коли один тримав за кадик, а інші обшукували, комір сорочки обміряли: «Де у вас капсула з отрутою? Зброя у вас є чи немає?» - зазначив Сущенко.

За його словами, відразу після затримання, ще у слідчому ізоляторі, була спроба схилити його до співпраці, але він таку пропозицію відкинув.

«О третій годині ночі ліг, заплющив очі, а о шостій ранку на усю гучність: «Союз нерушимый…!!!», тут і зрозумів: ось воно, дно, приїхали», - поділився враженнями Сущенко.

Усвідомлення ситуації, за його словами, з’явилося лише за кілька днів.

«І в карантині вже десь на другу ніч з’явилося якесь усвідомлення. А за два дні до мене прийшов адвокат Марк Фейгін і ми уклали угоду. І я зрозумів, що це початок боротьби», - зазначив Сущенко.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Читайте також: Фейгін - про заборону Сущенку в'їзду до Росії: Він туди й не збирався

7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним". Сущенка етапували в колонію №11 у Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно).

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-