Сущенко відбуває покарання у місцях заслань польських патріотів — директор Укрінформу

Сущенко відбуває покарання у місцях заслань польських патріотів — директор Укрінформу

Укрінформ
Незаконно засуджений у РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко відбуває покарання у Кіровській області, яка раніше була традиційним місцем заслань польських патріотів.

На цьому наголосив генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко під час виступу на відкритті у Варшаві виставки малюнків Cущенка, створених ним за більш ніж 2 роки в ув'язненні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я не знаю, наскільки промовистим є для польської аудиторії той факт, що наш Роман Сущенко відбуває неправедне покарання десь біля Кірова. Але згадаймо стару, дореволюційну назву цього міста, тих країв – В’ятка, В’ятський край. Одне з традиційних похмурих місць заслань польських патріотів, що боролися за свободу Польщі в кривавих змаганнях з імперією”, - зазначив Харченко.

Фото: Юрий Банахевич

Цю думку він проілюстрував історіями польського письменника, історика і політичного діяча Мар’яна Кароля Дубецького та польського художника Міхала Андріолі, які у 1860-1870-х роках відбували заслання у В’ятці, а також журналіста часів другої Речі Посполитої Станіслава Цивінського. Після впровадження пакту Молотова-Ріббентропа радянські окупанти відправили його до В’ятлагу, В’ятського табору з великого сталінського ГУЛАГу, де він загинув навесні 1941 року.

“Розглядаючи малюнки Романа, відчуйте його світлу тугу за волею. А також відчуйте спільні риси нашої історії, української та польської. Історії непереможної боротьби за свободу, в якій у нас був і є один спільний супротивник”, - звернувся Харченко до польської аудиторії.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою.

7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України у Москві, що Сущенка етапували до колонії №11 у Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

За час перебування в СІЗО Москви Сущенко створив понад 20 малюнків, зі збільшених фотокопій яких і складається виставка. Її перша презентація відбулася в Києві під назвою «Мистецтво з-за ґрат». Потім її було показано у Брюссельському прес-клубі. Крім Польщі, найближчим часом презентація малюнків Сущенка має відбутись у Франції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-