В Укрінформі колеги та друзі вітали Сущенка

В Укрінформі колеги та друзі вітали Сущенка

Фото, відео
Укрінформ
В Українському національному інформаційному агентстві Укрінформ відбулася зустріч з нагоди дня народження журналіста, художника, політв'язня Романа Сущенка.

Тут зібралися колеги, друзі та рідні Романа, які хотіли би привітати його особисто, якби це було можливо.

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній назвав Сущенка справжнім героєм та повідомив, що церква докладає, і докладатиме багато зусиль задля того, що він та інші політичні в'язні повернулися додому. "Ми робимо все залежне від нас, і найперше — молимося та віримо у те, що наша молитва є тією духовною підтримкою для Романа там”, - сказав Епіфаній.

Зустріч «День народження Романа Сущенка - журналіста, художника, політв'язня» / Фото: Овсяннікова Юлія. Укрінформ

Він закликав усіх присутніх молитися за журналіста. Епіфаній вірить, що наступний свій день народження Сущенко зможе відзначити у Києві разом з родиною та друзями.

Як наголосила перший заступник голови Верховної Ради, уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, українська влада не припиняє боротьбу за звільнення політичних в’язнів. Попри те, що Путін поставив це питання на паузу до результатів виборів в Україні.

“Не виключено, що Кремль намагатиметься розіграти делікатну, болючу, важливу для суспільства та України тему заручників перед виборами. Які наші тут є пропозиції? Ми готові негайно протягом кількох днів передати Росії росіян, тільки визнайте, що ви їх сюди послали, що вони сидять в українських тюрмах, що вони написали листа Путіну - “дарагому прізіденту”... Ми готові їх віддати, тільки поверніть нам Сущенка, Гриба, Карпюка, Клиха, Сенцова та усіх інших наших громадян. Так само Україна готова передати усіх тих засуджених сепаратистів в обмін на заручників, яких незаконно утримують на території Донецької та Луганської областей. Ми й надалі будемо використовувати всі можливості”. - сказала віце-спікер парламенту.

Міністр культури України Євген Нищук вважає за честь привітати Сущенка. “Коли на святкуванні 100-річчя Укрінформу я побачив малюнки Романа, то був дуже вражений тим, наскільки це талановиті роботи, наскільки точно передані деталі. Ще один його талант відкрився для широко загалу. Його виставка «Мистецтво з-за грат» є ще одним засобом привернути увагу до несправедливості, жорстокості, абсурдності, агресії, цинізму з боку Російської Федерації”, - сказав міністр.

Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко наголосив, що для міністра інформаційної політики Юрія Стеця і для усього колективу МІП Сущенко є яскравим прикладом надзвичайної мужності, нескореності. “Оскільки ми зібралися тут заради того, щоб привітати Романа, я бажаю йому многая літа і віри у нашу перемогу, у те, що ще зовсім трохи залишилося. Або ми заберемо його звідти на танках, або він повернеться до нас”, - сказав держсекретар Мінінформполітики.

Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко наголосив, що у цей день незаконно ув'язненому у РФ власному кореспонденту Укрінформу у Франції Роману Сущенку, виповнюється 50 років. Це вже третій день народження, який журналіст зустрічає у застінках російської в'язниці. “Роман - талановитий журналіст, неординарна особистість, і це він вкотре підтвердив, перебуваючи у в’язниці. У нього не було можливостей спілкуватися зі світом у камері, але він знайшов, як це зробити. Соком буряка, лушпинням цибулі, кульковою ручкою він малює. І це надзвичайно потужна комунікація зі світом”, - сказав Харченко.

Донька Романа Сущенка - Юля поділилася із присутніми враженням про першу за два з половиною роки зустріч з батьком в колонії РФ. За її словами, журналіст сильно схуд, етапування з Москви у колонію в Кіровській області негативно на нього вплинуло, але це не похитнуло його силу духу та витримку. “До нього сьогодні нарешті потратив адвокат та розповів, що про батька говорять не тільки в Україні, що його малюнки показують як на Батьківщині, так і в інших європейських містах. Тато — людина дуже скромна, і він навіть не очікував, що така буде реакція, і дуже вражений”, - сказала Юлія Сущенко.

В агентстві відкрили оновлену виставку малюнків Сущенка «Мистецтво з-за грат».

Колеги та друзі підписали вітальні листівки для Сущенка.

Свої вітання журналісту передали Президент Петро Порошенко, міністр інформаційної політики України Юрій Стець, Постійний представник України при Раді Європи посол Дмитро Кулеба, Посол України в Австрії Олександр Щерба. Слова підтримки Сущенку висловили Посольство України у Франції, Посольство України у ФРН, Місія України при НАТО, Посол України в Бельгії, представник України при ЄС Микола Точицький та група депутатів Європейського парламенту. Вітання на адресу кореспондента агентства продовжують надходити.

Цього ж дня представники Укрінформу та активісти Кримської правозахисної групи провели на Майдані незалежності у Києві акцію на підтримку українських політв’язнів Володимира Балуха і Романа Сущенка, які втретє змушені свій день народження зустрічати у російському полоні. Учасники заходу вважають, що Балух і Сущенко є прикладами боротьби за Україну і “це великі люди, на яких потрібно рівнятися”.

У багатьох країнах світу наші співвітчизники та друзі України приєдналися до флешмобу на підтримку незаконно ув’язненого у Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка та близько сотні інших українських політичних заручників Кремля та військовополонених.

Читайте також: Епіфаній: Віримо, що наша молитва підтримує Сущенка

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, з порушенням міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із Парижа, де працював останні 6 років, з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили абсурдне звинувачення у шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним. Його етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-