Сущенко сидить у сусідній камері з політв'язнем Виговським - захисник

Сущенко сидить у сусідній камері з політв'язнем Виговським - захисник

Укрінформ
Незаконно засуджений у РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко після прибуття в колонію Кірово-Чепецька поміщений у камеру, сусідню з тією, де утримується ще один український політв'язень - Валентин Виговський.

Про це написав громадський захисник журналіста Марк Фейгін в Twitter.

"Роман Сущенко після етапування в колонію перебуває в безпечному місці, тобто в'язниця у в'язниці. Для його безпеки. Сидить у сусідній камері з українцем Виговським", - повідомив Фейгін.

За його словами, здоров'я Сущенка "більш-менш в порядку", тепер він чекає вирішення питання про обмін.

"Адвокат передає від Сущенка всім вітання, дякує українцям за орден, яким його нагородили", - написав Фейгін.

Захисник також зазначив, що питання про його допуск до Романа Сущенка вирішуватиметься в грудні. "Начальник ДІК-11 не знає, як вчинити за ч.4 ст.89 УВК з моїм допуском як "іншої особи". Консультуватимуться з керівництвом ФСВП", - уточнив він.

Раніше повідомлялося, що громадський захисник незаконно засудженого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін прибув до нього в колонію в Кіровську область.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольство України в Москві, що Сущенко етапували у ФКУ ДІК-11 УФСВП Росії по Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Читайте також: Фейгін показав колонію, до якої перевели Сущенка

Громадянин України Валентин Виговський в 2015 році був засуджений Московським обласним судом до 11 років позбавлення волі за нібито економічне і військове шпигунство в авіакосмічній галузі Росії.

Міністерство закордонних справ України в серпні внесло Виговського до списку політв'язнів, які засуджені або перебувають під слідством в Росії.

У лютому 2017-го Дарницький суд Києва визнав вирок Виговського і почав процедуру його передачі до України в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб.

У грудні того ж року стало відомо, що російська сторона відмовилася передати Виговського Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-