Денісовій відмовили в побаченні із Сущенком

Денісовій відмовили в побаченні із Сущенком

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що російська влада відмовила їй у побаченні з ув'язненим українським журналістом Романом Сущенком. 

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні, 26 червня, о 9.00 зустрілася із заступником голови суду Фоміним, який мав прийняти рішення. Він сказав, що «питання по дозволу дуже складне, але він обов`язково прийме рішення сьогодні після 15 години». Зараз рішення є. У зустрічі з Романом Сущенком мені відмовлено", - написала Денісова.

Вона додала, що зробила все, щоб  зустрітися із Романом.

Зокрема, усі необхідні документи надала ще 14 червня. Наступного дня, 15 червня, отримала дозвіл Московського міського суду на відвідування Романа. Копію цього дозволу направила в Лєфортово того ж дня.  18 червня о 9.00 надала документи в Лєфортово. Уже о 14.30, зазначила Денісова, їй було відмовлено в зустрічі з Сущенком без будь-яких пояснень.

Уповноважений з прав людини нагадала, що президент Росії Володимир Путін надав їй повні гарантії на безперешкодний доступ до всіх українських політв‘язнів, які утримуються на території Російської Федерації і в тимчасово окупованому Криму.

"Про це було домовлено під час телефонної розмови між Президентом України Петром Порошенком і президентом РФ 9 червня, і підтверджено 21 червня.

Вже два тижні я чекаю на реалізацію даних мені гарантій державними органами виконавчої влади РФ. На цю хвилину я не побачила жодного з утримуваних українців, до яких у мене гарантований безперешкодний доступ", - наголосила вона.

Денісова додала, що  звертається до керівника Адміністрації президента РФ Антона Вайна щодо розблокування реалізації цих гарантій, а також заступника голови АП – прес-секретаря пана Дмитра Пєскова, "який неодноразово наголошував, що виконання президентських домовленостей залежить від двох омбудсменів":

"На жаль, моя колега - Уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова не має повноважень прийняти рішення по моєму доступу до утримуваних громадян. Вона звертається за погодженням до невідомих мені органів і не отримує його! Панове! Дуже вас прошу контакти особи, яка приймає рішення по виконанню гарантій, наданих мені Президентом Російської Федерації!"

Читайте також: Москалькова потрапить до Одинцова, коли Денісову пустять до Сущенка - депутат

Як повідомляв Укрінформ, після телефонної розмови президентів України і Росії уповноважені з прав людини двох країн домовилися відвідати по 34 ув'язнених.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Досі вона не змогла відвідати жодного з них.

Російський уповноважений Тетяна Москалькова прибула до Києва 26 червня вранці. Вона вже зустрілася з моряками судна "Норд", затриманого в акваторії Азовського моря 25 березня під прапором Росії. До засудженого в Україні кримського дезертира Максима Одинцова її не допустили, оскільки вона не мала всіх необхідних документів.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-