Європейський альянс інформагентств закликає до якнайшвидшого звільнення Сущенка

Європейський альянс інформагентств закликає до якнайшвидшого звільнення Сущенка

Укрінформ
Рада Європейського альянсу інформаційних агентств закликає до якнайшвидшого звільнення журналіста Укрінформу Романа Сущенка, засудженого в Росії до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму.

Про це йдеться у заяві, підписаній президентом EANA, виконавчим директором і головним редактором шведського інформагентства ТТ Юнасом Ерікссоном та генеральним секретарем EANA Еріком Ниленом, яку отримав Укрінформ.

«Рішення Московського міського суду було оскаржено (захистом Сущенка – ред.), і може бути скасовано судом апеляційної інстанції. Проте пан Сущенко був затриманий у вересні 2016 року, а оскарження вироку може затягнутися надовго. Рада закликає всі сторони вжити заходів для забезпечення того, щоб пан Сущенко якнайшвидше повернувся до своєї рідної країни, наприклад, шляхом обміну в'язнями», - наголошується у заяві.

За понад півтора роки незаконного ув’язнення Сущенка Рада Європейського альянсу інформаційних агентств (EANA) неодноразово закликала російську владу звільнити українського журналіста, якщо переконливі докази вини не будуть представлені. 

Європейський альянс інформаційних агентств заснований у 1956 році й на сьогодні об'єднує понад 30 провідних інформагентств Європи. Україна представлена в Альянсі Укрінформом, який є членом EANA з 1995 року.

Читайте також: У Києві стартував кінотиждень на підтримку Сенцова

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, власним кореспондентом у Франції - з 2010 року. 30 вересня 2016 року його на порушення міжнародних правил було затримано в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунуто обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву. Сущенко весь час заявляв, у тому числі в своєму «останньому слові» на засіданні суду 28 травня, що не визнає провину.

Проте 4 червня Мосміськсуд оголосив вирок Сущенку - 12 років колонії суворого режиму. 

5 червня захист Романа Сущенка оскаржив вирок українському журналісту. Водночас, як прогнозує громадський захисник Сущенка, оскарження може тривати півроку.

6 червня Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ-EFJ) закликали російську владу звільнити Сущенка.

У вітчизняному МЗС заявили, що Україна продовжуватиме боротьбу за визволення журналіста з російської в'язниці.

7 червня Верховна Рада України звернулася до міжнародної співтовариства із закликом засудити агресивну політику РФ та посилити тиск на Росію, у т.ч. для звільнення та повернення в Україну Сущенка та інших політичних в'язнів - громадян України.

Захист Сущенко не виключає його обміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-