Денісова просить радника Путіна організувати її візит до Сущенка

Денісова просить радника Путіна організувати її візит до Сущенка

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до радника президента РФ Михайла Федотова організувати її візит до українських політв'язнів Романа Сущенка та Ресуля Веліляєва, які утримуються в Росії.

Про це повідомляє прес-служба українського омбудсмена.

"У телефонній розмові омбудсмен Людмила Денісова звернулась до радника президента РФ, голови Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові РФ Михайла Федотова з проханням сприяти її візиту до українців Романа Сущенка та Ресуля Веліляєва, які утримуються у Росії", - зазначається в повідомленні.

Денісова також повідомила Федотову, що під час робочої поїздки до Херсонської області 6 червня відвідала у СІЗО головного редактора агентства "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, якого затримали в Україні за звинуваченням у державній зраді.

За її словами, Вишинський не скаржився ні на умови тримання, ні на порушення його права на захист.

Читайте також: Медійні та правозахисні організації закликали негайно звільнити Сущенка

"Умови тримання Кирила Вишинського відповідають нормам. В його камері є душ та туалет. Я отримала підтвердження, що він насправді бажає відмовитись від українського громадянства. Порядок позбавлення громадянства йому пояснили", - розповіла омбудсмен.

Крім цього, Денісова проінформувала Федотова, що перевірила умови тримання і громадянки Олени Юревич (Одновол), яка підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу України "Державна зрада".

"Вона знаходиться у палаті, де є душ та туалет, скарг на стан здоров'я від неї не отримали. Вона постійно знаходиться під наглядом лікарів. Право на захист також не порушується. Олена отримує поштові посилки та передачі", - зазначила омбудсмен.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка протиправно затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Йому пред'явили обвинувачення в "шпигунстві".

4 червня Мосміськсуд засудив Сущенка до 12 років ув'язнення зі утриманням у колонії суворого режиму.

З вимогами до російської влади звільнити Сущенка виступили Міжнародна і Європейська федерації журналістів (IFJ - EFJ) і ОБСЄ.

Ресуль Веліляєв, кримськотатарський бізнесмен і меценат, був затриманий 26 квітня в анексованому Крим і перебуває в московській в'язниці "Лефортово". Він звинувачується за статтею 238 ч.2 КК РФ (Виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки).

Всього в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко.

Фото: Роман Цимбалюк/ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-