Роман Сущенко передав вітання учасникам книжкового Форуму у Львові

Роман Сущенко передав вітання учасникам книжкового Форуму у Львові

Укрінформ
Журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого незаконно заарештували в Москві 30 вересня минулого року, передав вітання учасникам книжкового Форуму у Львові.

Вітання журналіст передав у листі колезі.

Текст звернення приводимо повністю:

"Вітаю Форум у Львові, дякую за дискусійну панель про жертви Москви серед журналістів. 

Користуючись нагодою, колего, прошу вас передати мої найкращі  вітання учасникам книжкового Форуму, що відкрився і триває у Львові. Раніше отримував неодноразове задоволення висвітлювати подію-близнюка у Парижі. Туди часто зазирали українські книговидавці, вітчизняні автори Курков, Жадан, Кушнір, Денисенко, Матіос та багато інших талановитих сучасних письменників і звісно численні шанувальники літер та слів - книголюби.

Сердечно вітаю видавців, друкарів, упорядників книг, майстрів пера і розмаїття  жанрів, літературних критиків та знавців, бібліотекарів, читачів і журналістів з насиченим подіями заходом, що став традицією. Зичу всім нових звершень, відкриттів, поступу, творчого натхнення, наснаги, вітальних (життєвих) історій, а Форуму - довголіття й процвітання. Наразі вітчизняні автори, як ніхто інший роблять, гречний внесок у справу самовизначення нації, як у її потенції, так і в семантиці слова.

Віддаю шану нашій літературній спадщині, у тому числі українській літературі російською мовою. Вона на кшталт ірландської відстояла незалежність. Користуючись чужою спорідненою мовою, яку зробила своєю. Про що свідчать персонажі, гумор, сюжети, міфологія, лексика і фонетика. Згадаймо лише імена українських письменників, що писали російською - Гоголя, Булгакова, Паустовського, Зощенка, Бабеля, Жванецького та десятків інших. Російська мова - «родиме п'ятно» імперського минулого триматиме ще довго. Імперія (російська, радянська) залишила нам невинищувану спадщину - мову, що володіє потенціалом інструменту боротьби з нею самою. Лишається навчитися ефективно ним користуватися, а також миритися з феноменом політичної двомовності, принаймні тимчасово.

Окремо вітаю учасників дискусійної панелі, присвяченої жертвам Москви серед журналістів, що проходить на полях Форуму у Львові. Сердечно дякую, що опікуєтеся долями колег. Готую власноруч доробок для сучасних практик за цією темою. Зокрема збірник методик виживання в буцегарні: опір, фізичні вправи, оптимальне харчування, соціалізація, організація побуту, психотерапія тощо.

З повагою, Роман Сущенко".

Читайте також: Сущенко вперше за майже рік поговорив із сином

На Львівському Форумі видавців у неділю, 17 вересня, о 18.00 дискутуватимуть про журналістську солідарність. Тема дискусії: «Жертви Москви: українські журналісти у полоні агресора».

Ключовими героями дискусії будуть Роман Сущенко та Микола Семена, які стали символами української журналістики, нескореної пропагандою та тиском російських силових структур. Роман Сущенко, кореспондент інформаційного агентства «Укрінформ», ув’язнений у Москві, а Микола Семена переслідується за свої погляди у Криму. Чим допомагають колегам українські журналісти? Як за «своїх» бореться Україна? Журналістська солідарність в дії: що робить міжнародна спільнота журналістів для підтримки Романа Сущенка і Миколи Семени? Які поради дають колишні українські політв’язні? Ці та інші питання розглядатимуться в рамках дискусії, участь в якій візьмуть і колишні політв’язні.

Модеруватиме захід Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-