Марк Фейгін, адвокат Романа Сущенка
Сподіваюся, Рада Європи стане ще одним переговорним майданчиком по нашій справі
11.01.2017 15:06

- Які умови утримання Сущенка в даний момент?

- Загалом нормальні. Але ось, скажімо, листів передають мало. Пам'ятаєте, я закликав співчуваючих вітати Романа Володимировича з Новим роком, Різдвом. Передали два листи. Ви можете повірити, що надійшло саме стільки листів?

- Ні, звичайно. Тому що сам бачив, скільки листів надійшло, до того ж різними мовами, на ім'я Сущенка в Укрінформ. Їх при мені розбирали, готуючи до публікації.

- От і мені не віриться. Значить, інші листи з якоїсь причини затримали. А ті листи, які надсилає сам Роман - подивимося, як вони будуть приходити. Що ще сказати... Вдало вийшло, що одна посилка прийшла до Сущенка якраз до Нового року. Тоді до нього в камеру принесли телевізор і холодильник. Правда, з'ясувалося, що холодильник зламаний, тому одразу ж і забрали. Ми це питання будемо вирішувати. Знаю, що Брескаленко спілкується з двоюрідним братом Сущенка в Москві. Там теж ще повинні передати якісь речі. Ще хочу сказати, що Роман дуже чекає на відвідування українського омбудсмена Валерії Лутковської.

- У нашому випадку завжди важливою є поява додаткових майданчиків для переговорів. Ось, наприклад, ОБСЄ. Знаю, що у української сторони деколи був скепсис з приводу діяльності цієї організації. І скепсис значною мірою виправданий - через дуже велику участь в діяльності ОБСЄ Росії. Але з іншого боку, саме завдяки таким контактам, ОБСЄ стає важливим переговорним майданчиком в "кейсі Сущенка". І в даному випадку ОБСЄ - наш союзник, з яким потрібно співпрацювати. Дивимося далі: Парламентська асамблея Ради Європи. Голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар'єв вже чітко заявив, що ситуація з незаконним утриманням в РФ українців Романа Сущенка, Миколи Семени, Олега Сенцова стане темою обговорення на січневій сесії ПАРЄ. Подібно до наведених прикладів, сподіваюся, що і Рада Європи стане ще одним продуктивним майданчиком для переговорів.

- Чи є якісь процесуальні дії у справі Сущенка?

Термін тримання Романа Сущенка під вартою закінчується 30-го січня. Будемо наполягати на зміні "запобіжного заходу" на домашній арешт

- Поки немає, і не передбачається. Чому так - окрема тема для роздумів. Які у слідства підстави для такої поведінки? Їм дана така команда? Вони чогось вичікують? У них є якийсь матеріал, з яким вони відчувають себе так добре і спокійно? Незрозуміло... Тим часом я отримав документи і подав клопотання про їх долучення до справи. Це довідка про журналістську освіту Романа, це заява ГУР МОУ, що він не є їхнім співробітником, а також отримана від Укрінформу виписка з трудової книжки Сущенка...

- Стривайте! Як цікаво - адже раніше російські ЗМІ давали інформацію, що СБУ нібито вилучила в Укрінформі особисту справу Сущенка. Тобто, це була ще одна чиста, стовідсоткова вигадка!

- Нам до цього не звикати... Краще нагадаю, що термін тримання Романа Сущенка під вартою закінчується 30 січня. Десь за тиждень до цього має відбутися засідання Лефортовського суду щодо продовження арешту. Захист, як і раніше, буде наполягати на зміні "запобіжного заходу" на домашній арешт. Вважаю, що ця міра абсолютно адекватна наявній ситуації.

Олег Кудрін, Рига

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-