Лутковська планує відвідати Сущенка і Панова у СІЗО

Лутковська планує відвідати Сущенка і Панова у СІЗО

Укрінформ
Двоетапний спільний візит Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської та Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової відбувся в понеділок: спочатку до Сімферопольського СІЗО, потім – до Миколаївського СІЗО.

Про це повідомляє прес-служба українського омбудсмена.

Зазначається, що Лутковська висловила бажання зустрітися з 42 особами – політичними в’язнями, а також з тими засудженими, хто висловив бажання бути переміщеним для подальшого відбування покарання на материкову частину України. В результаті вона змогла поспілкуватися з Ахтемом Чийгозом, Алі Асановим та Мустафою Дегерменджи.

"Головна проблема – це політичне переслідування, яке не має нічого спільного з правом. Під час візиту ми виявили деякі порушення і отримали запевнення, що їх буде усунуто. Але найголовніше – це підтримка, яку відчули наші громадяни в окупованому Криму, ми запевнили їх у тому, що дбатимемо і не залишимо їх", – наголосила уповноважена ВР.

За її словами, під час зустрічі з політв’язнями обговорювалися питання переслідування і тиску на представників кримськотатарського народу, застосування непропорційної жорсткості з боку силових відомств під час проведення обшуків, затримань, проблеми діяльності судової системи в Криму, питання автоматичного набуття громадянства РФ та інші.

Після цієї зустрічі омбудсмени України і РФ вирушили до Миколаєва, де Москалькова мала можливість відвідати двох громадян України, які були затримані на адмінкордоні з АР Крим після того, як перейшли служити російській армії. Йдеться про Максима Одинцова і Олександра Баранова, яких звинувачують у дезертирстві і державній зраді.

Крім того, одним із позитивних досягнень за результатами спільного візиту Лутковська вважає домовленість про відвідання Романа Сущенка і Євгена Панова у Москві.

"Оскільки вже встановлено певну довіру, ми можемо просуватися далі. Маю на увазі, що Тетяна Москалькова зможе приїжджати провідувати російських громадян, а ми у відповідь сподіваємося здійснювати візити до наших громадян, наприклад у Москві", – зазначила вона.

Найближчими тижнями Лутковською заплановано відвідати засуджених українських громадян, які утримуються у виправних колоніях в Сімферополі.

Триватимуть переговори і подальша співпраця омбудсменів України і РФ щодо переміщення засуджених українців з пенітенціарних установ АР Крим на материкову частину України, наразі це 17 осіб. Як відомо, за наявності цілковитої готовності Омбудсмана України здійснити вказане переміщення, залишаються невизначеними правові механізми для проведення цієї процедури з російської сторони. Однак, за словами російського Омбудсмана, зрушення є, "проведена певна робота, зібрані необхідні документи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-