"Репортери без кордонів" запевняють, що відстежують справу Сущенка

Укрінформ
Міжнародна неурядова організація "Репортери без кордонів" продовжує уважно стежити за справою журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого Росія незаконно утримує в СІЗО "Лефортово".

Про це кореспонденту Укрінформу в Берліні повідомила представник німецького відділення "Репортерів" у зв'язках із пресою Ульріке Груска.

"Ми продовжуємо стежити за справою і підтримуємо в цьому питанні контакти з нашими французькими колегами і з його адвокатом", - сказала Груска.

Вона нагадала, що організація як у самій Німеччині, так і на міжнародній арені звертає увагу громадськості на порушення правових норм при затриманні Сущенка. І вимагає від російської влади негайно відпустити акредитованого у Франції українського журналіста.

Раніше глава німецького відділення "Репортерів" Крістіан Мір заявив, що "шокований арештом Романа Сущенка", тим, що таке поводження "грубо порушує міжнародне право".

Напередодні організація опублікувала звіт, в якому йдеться, що сьогодні по всьому світу в ув'язненні перебувають 348 журналістів, ще 52 представника ЗМІ утримують у заручниках. Романа в цьому списку немає, оскільки, як пояснила Груска, в цьому документі "враховуються лише ті випадки, в яких вдалося однозначно довести, що арешт прямо пов'язаний із журналістською діяльністю затриманого". Зазначимо також, що в рейтингу свободи преси Росія стоїть на 148-му місці з 180.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенко в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було пред'явлено обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона не відповідає дійсності.

Термін тримання Сущенка під вартою було продовжено за рішенням Лефортовського суду до 30 січня 2017 року.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-