ФСБ могло використати родичів Сущенка, щоб заманити його до Москви

ФСБ могло використати родичів Сущенка, щоб заманити його до Москви

Укрінформ
Для звільнення викраденого у Москві українського журналіста потрібні всі можливі засоби - дипломатичні, інформаційні, юридичні.

Про це в інтерв'ю газеті "День" заявив генеральний директор Національного інформаційного агентства "Укрінформ" Олександр Харченко.

"У нас немає, зрозуміло, відповіді, це планова або, так би мовити, вимушена спецоперація... Якщо планова, то все, зрозуміло, було прораховано. Зокрема, візит Сущенка до Москви", - сказав генеральний директор.

За кілька днів до московських подій Роман Сущенко, який працює власним кореспондентом Укрінформу у Франції (і там, відповідно, живе), взяв відпустку на один день, п'ятницю 30 вересня, щоб присвятити вікенд особистих справам. Він прилетів до родичів у Москву і відразу був заарештований.

"Тепер можна допустити, що російськими спецами, як це вони вміють, були використані рідні Романа, вміло «згенерований» привід візиту (необхідність допомоги або щось на зразок цього, не будемо говорити про методи «переконання» людей в нинішніх російських умовах).

Але ми не можемо виключати, що все було інакше. Скажімо, ФСБ просто хотіла показати «результати роботи», і Романа затримали, так би мовити, «ініціативно». У цьому випадку російським спецам, безсумнівно, доброю «базою» для справи здалося військове минуле Сущенка - закінчив військове училище, офіцер, служив у гарячих точках..."

Харченко наголосив, що для звільнення Сущенка потрібне використання всіх можливих засобів дипломатичних, інформаційних, юридичних.

"У цій роботі ми спираємося на широку підтримку професійних, громадських організацій по всьому світу. «Репортери без кордонів» та десятки інших впливових громадських організацій, як, наприклад, Комітет захисту журналістів зі штаб-квартирою в Нью-Йорку вже засудили арешт Сущенка. Ми відчуваємо величезну підтримку і журналістську солідарність. Акції на підтримку Романа щодня проходять в абсолютно різних географічних точках - в Києві, Римі, Таллінні, Варшаві...", - пояснив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-