Пригоди Реброва на «Туманному Альбіоні»: слідами невиправданих надій

Пригоди Реброва на «Туманному Альбіоні»: слідами невиправданих надій

Укрінформ
Сьогодні національна збірна України з футболу під керівництвом Сергія Реброва зустрінеться з Англією у кваліфікації на чемпіонат Європи-2024. 

Сергій Ребров очолив «синьо-жовтих» у червні. Якщо для молодого покоління футбольних вболівальників це призначення було з когорти чергових, то для фанатів з досвідом прихід «Блохіна» - саме так називали Сергія Станіславовича в молодості - був довгоочікуваним. Фортуна розпорядилася так, що Ребров зустрінеться з Англією як тренер збірної у своєму третьому офіційному матчі. Символічно, адже левову частку своєї кар’єри він грав саме в Англійській прем’єр-лізі. Про ігровий досвід Реброва у Великобританії й приїзд на «Туманний Альбіон» як тренера читайте в матеріалі від Укрінформу.

Перша спроба в АПЛ

Сергій Ребров став культовим гравцем київського «Динамо» в дев’яностих. У парі з Андрієм Шевченком він знущався з «Реала» і «Барселони», чим зацікавив європейські гранди. Результативність Сергія у «Динамо» була більш ніж переконливою: 139 голів за 248 матчів. Як наслідок, лондонський «Тоттенгем» запропонував за Реброва 11 мільйонів фунтів стерлінгів і оформив його трансфер.

На той момент перехід українця став рекордним за сумою трансфером для «шпорів». На гравця особисто розраховував тодішній керманич «Тоттенгема» Джордж Грем. Англійська преса називала Реброва кращим форвардом ніж Шевченко, а сам Сергій ставив амбітну ціль - вийти до Ліги чемпіонів. Тоді «шпори» були середняком АПЛ з амбітною метою піднятися до п’ятірки найкращих в сезоні.

Старт у «Тоттенгемі» можна назвати більш ніж вдалим: Ребров тричі відзначився на передсезонці та зробив два результативних паси у дебютній грі проти «Іпсвіча». Потім він дублем вразив ворота «Евертона». Після цього результативність Сергія невпинно падала: у дебютному сезоні він відзначився 9 разів.

Наступного року у «Тоттенгема» змінилися власники, а згодом - тренер. Гленн Годдл робив ставку на інших виконавців, а Ребров натомість з’являвся на полі з лави для запасних.

«Відносини з Годдлом у мене не склалися. Думав, раз цей фахівець уже попрацював у Франції (Ґленн виступав за «Монако» – ред.), то він знайомий з тонкощами європейського футболу, мене обов’язково зрозуміє. Перші матчі за «Тоттенхем» я грав від свистка до свистка. У мене виходило на полі майже все, і тренер, здавалося, був задоволений. Але потім все перевернулося. Навіть не можу пояснити, що саме сталося. Це добре, коли новий тренер кличе в кабінет й каже: «Слухай, я запрошу кілька нових гравців, тобі в складі місця більше не буде. Можеш підшукувати нову команду». Є визначеність, хоч вона і не весела. Але не тоді, коли він заявляє: «Ти не турбуйся, будеш грати». А ти потім весь час сидиш в запасі. Це пригнічує. Я чекав свого шансу цілий рік, а потім клуб перестав бути в мені не зацікавленим», - пізніше розповідав Ребров про період перебування в «Тоттенгемі».

Другий шанс Реброва: ласкаво просимо до Чемпіоншипу

Після орендного вояжу до «Фенербахче» у 2003-му на півтора року Ребров повернувся до Великобританії. Цього разу він не затримався надовго і перейшов до «Вест Гема». На той момент «молотобійці» боролися за вихід до еліти, а досвід Сергія Реброва мав би допомогти. 

Тодішній тренер «Вест Гема» Алан Пардью спочатку довіряв Сергія Реброву, але з плином часу посадив українця на лаву для запасних. Період у стані «молотобійців» не можна назвати вдалим для форварда: 2 голи у 32 поєдинках. Ребров скаржився на тренера, адже він вже не був «хлопчиком». Після чергової спроби стати своїм на «Туманному Альбіоні» 30-річний футболіст повернувся до Києва. Там він встиг підняти свою результативність в УПЛ до 123 голів, ставши другим найкращим бомбардиром в історії чемпіонату України з футболу.

Епічне повернення тренера до Англії

2014 року Сергій Ребров очолив київське «Динамо». Після відходу Олега Блохіна «біло-синім» варто було пройти період перебудови. Сергій Ребров впорався з цим завданням, дійшовши до чвертьфіналу Ліги Європи у дебютному сезоні на чолі киян.

Найбільш пам’ятним було протистояння з «Евертоном» в ⅛ фіналу. У першому поєдинку на «Гуддісон парк» «іриски» святкували перемогу (2:1). У тодішньому «Евертоні» запалювали Ромелу Лукаку та Росс Барклі, тому розраховувати на позитивний результат було складно. «Евертон» приїхав до Києва у статусі фаворита, але Ребров і команда змогли здивувати аналітиків. На НСК «Олімпійський» кияни розгромили «ірисок» (5:2). Ребров відплатив англійцям за складний період 2000-2005 років, а також на власному прикладі показав, що «найпровальніший трансфер в історії АПЛ» у підсумку може стати непоганим тренером.   

Новий шанс нагадати про себе

Через 8 років після цього Сергій Ребров став головним тренером збірної України з футболу. Сьогодні Ребров знову зустрінеться з Саутгейтом. Свого часу Гарет виступав за «Мідлсбро», тому фактично міг перетнутися з Сергієм Станіславовичем в АПЛ. Цього разу вони змагатимуться, будучи тренерами збірних. 

«Я завжди казав, що ми повинні поважати суперника, але сконцентруватися на нашій грі. Дуже важко знайти слабкі сторони(у збірній Англії - ред.), але я повторюся: коли ми готуємося до суперника, ми повинні зосереджуватися на нашій грі, розуміти, як ми маємо протистояти цьому супернику. Я вважаю, що за ці дні, які ми були разом, ми зрозуміли, як ми повинні діяти. Але це футбол, тому ти не знаєш, що завтра буде відбуватися на полі», - сказав тренер збірної України на передматчевій пресконференції.

Читайте також: Не програти у Вроцлаві, або Перший топ матч Реброва

Хоч статистика протистоянь Англії й України явно не на нашу користь, але Ребров вкотре може довести свою профпридатність. Враховуючи складність кваліфікаційної групи, цього разу залікові пункти для  України означатимуть набагато більше. Початок матчу - о 19:00 за Києвом.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: Getty Images, ua-football.com

   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-