Не програти у Вроцлаві, або Перший топ матч Реброва

Не програти у Вроцлаві, або Перший топ матч Реброва

Укрінформ
9 вересня національна збірна України з футболу зіграє проти Англії в рамках кваліфікації до чемпіонату Європи-2024.

Після червневого повернення Сергія Реброва до України «синьо-жовті» зіграли 3 поєдинки, в яких здобули дві перемоги. Обидві - в кваліфікації до Євро-2024. Враховуючи перебіг матчів, їх можна назвати вистражданими: у Північної Македонії відігралися після «0:2», а Мальту пройшли внаслідок пенальті Циганкова. Завтра ж підопічні Реброва зустрінуться з поки(хочеться вірити) непереможними англійцями. В якому стані збірна України підходить до матчу проти Англії та як можна зачепитися за результат, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Заявка збірної України: без «Маліни», але із «Зіною»

До лав збірної на вересневі матчі Сергій Станіславович викликав 25 футболістів. Порівняно червневими матчами, в розташування команди повернулися раніше травмовані Віталій Миколенко, Олександр Зінченко та Ілля Забарний. Перші двоє лише починають повертатися до складу своїх команд. 

У заявці збірної знову не знайшлося місця Руслану Малиновському. Безапеляційний гравець основного складу при Шевченкові вкотре дивитиметься гру України по телевізору. Якщо за тренерства Олександра Петракова зрозуміти відсутність «Маліни» було складно, то цього разу таке рішення відверто напрошувалося.

Руслан Малиновський має проблеми на рівні клубного футболу і нагадує про себе лише в новинах про трансфер. Спочатку він перейшов у «Марсель», де не зміг стати своїм. Потім - повернувся в Італію, де лише починає набирати форму. Враховуючи насиченість гравців центру поля в збірній, місця для Малиновського зараз немає. Відверто кажучи, Малиновський зараз не вписується в команду Реброва. Виклик Пихальонка замість травмованого Шапаренка - це пряме тому підтвердження. 

З певним авансом до лав збірної повернувся Роман Яремчук. Безрезультатний період у «Бенфіці» і чорна смуга в «Брюгге» не дозволяли форварду потрапити в розташування «синьо-жовтих». Ще однією перепоною Романа, як не дивно, стала результативність Артема Довбика в «Дніпрі-1» - 29 голів у 39 матчах сезону 2022/23. Зараз же Яремчук отримав шанс реабілітуватися на клубному рівні, перейшовши в оренду до «Валенсії». Тепер варто нагадати про себе у збірній України. 

Непереможні «леви» Саутгейта

Збірна Англії завжди вважалася одним з фаворитів на будь-який змаганнях, в яких брала участь. Нинішнє покоління «левів» вважають чи не найсильнішим в історії. Щонайменше, саме так цю збірну охрестив колишній захисник «МЮ» Ріо Фердінанд. На катарському Мундіалі підопічні Саутгейта поступилися фіналісту змагань, збірній Франції, у конкурентному матчі. На Євро-2020 - зупинилися за крок до трофею, програвши у фіналі Італії.

Попри це, Англійська федерація футболу продовжує довіряти Саутгейту, для якого Євро-2024 може стати останнім шансом на трофей із «золотим» поколінням. У кваліфікації Англія характерно для себе доводить свій клас - стовідсотковий показник після 4 матчів з різницею забитих і пропущених м'ячів 15:1.  

На жаль, для Англії Саутгейта збірна України завжди була прохідної командою. Вони розгромили «синьо-жовтих» на Євро-2020(0:4) і так само не помітили нас у першому матчі кваліфікації(0:2) Статистика особистих зустрічей теж невтішна: лише одна перемога України у 9 матчах при 6 поразках.

Ключ до перемоги - акцент на «легіонерах»

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну каталізувало процес переходу вітчизняних футболістів за кордон. Забарний, Мудрик, Трубін, Циганков і Довбик поїхали грати до чемпіонатів когорти топ-5. Не варто також забувати про Зінченка й Миколенка, які грають в АПЛ вже тривалий час. До них також варто додати Андрія Ярмоленка, який хоч і без особливих здобутків, але встиг пограти в Англії. Саме на цих футболістів варто робити ставку Сергію Реброву.

Вони знають, що таке темп гри в АПЛ. Щобільше, з частиною гравців Англії їм доводилося грати разом або один проти одного. Найдосвідченішим в цьому аспекті гравцем України є Зінченко. Він добре знає майбутніх суперників по матчах за «Манчестер Сіті» й «Арсенал».

Сама поява Зінченка в розташування національної збірної додасть Реброву приємного головного болю. Він може зіграти в центрі, або ж на фланзі, гарантуючи команді варіативність і гнучкість. Все залежатиме від того, яку тактичну схему обере Ребров на поєдинок. 

На вістрі атаки напрошується Яремчук, позаяк Довбик - це форвард штрафного майданчика. Роман на противагу здатен протягнути м’яч і відпрацювати в обороні за потреби. Не варто також списувати з рахунків Ваната. Чи не єдина світла «пляма» нинішнього «Динамо» може гарантувати швидкість попереду. 

Відкритим залишається питання першого номеру збірної України. Під час червневого циклу на воротах стояв Анатолій Трубін. Зараз же Георгій Бущан повернувся після травми в «Динамо», а новоспечений голкіпер «Бенфіки» знаходиться без ігрової практики в новому клубі. Стабільно запасним в команді, очевидно, залишиться Андрій Лунін…

Читайте також: Голкіпер Лунін: Бійцівські якості у нас навіть кращі, ніж в англійців

«Настрій у збірній гарний, бойовий. З цим проблем немає, готуємося. Розбираємо суперника, як він грає, відпрацьовуємо наші дії. На папері, звичайно, англійці - фаворити. Але це справа така - усе вирішиться на полі 9-го числа. У нас також хороші гравці, хороша команда. А бійцівські якості в нас навіть кращі», - сказав голкіпер «Реала» і збірної України перед матчем. 

Слідами вечора боксу: зіграти не гірше Усика

Стадіон у Вроцлаві, який буде номінально домашнім для збірної України, можна назвати фартовим. 26 серпня на цій арені український боксер Олександр Усик захистив титул чемпіона світу у надважкій вазі проти Даніеля Дюбуа. Чому б не продовжити цю позитивну для України статистику.

Читайте також: Українські футболісти перед грою з Англією зустрілися у Польщі з дітлахами

Вкотре нагадуємо, що спорт в Україні зараз - це можливість відчути позитивні емоції під час кровопролитної війни України проти загарбницької Росії. Попри всі труднощі з логістикою і домашній матч не вдома, варто порадувати українських вболівальників. Частина з них дивитиметься гру безпосередньо з окопу. Про це варто згадати перед виходом на арену у Вроцлаві.  

Початок матчу - о 19:00 за Києвом.

Віталій Ткачук, Київ

Фото Павла Кубанова

   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-