Англійців ми вже перемагали, але лише раз у Дніпрі...

Англійців ми вже перемагали, але лише раз у Дніпрі...

Укрінформ
26 березня на футболістів національної збірної України з футболу очікує складний іспит у вигляді грізної команди «Трьох левів». 

Гра з англійцями пройде на знаменитому лондонському «Вемблі» й ознаменує для українців початок відбіркової кампанії Євро-2024. До цього матчу укрїнці грали з родоначальниками футболу вісім разів. Маємо навіть переможний досвід, але загалом арифметика не на нашу користь - 1 виграш, 2 нічиї та 5 поразок.   

А тепер про це дещо докладніше. Почали команди з «неофіціозу», тобто перші очні ігри були товариськими.   

Уперше українці з англійцями зустрілися 2000 року. Матч пройшов 31 травня у Лондоні і завершився перемогою господарів з рахунком 2:0. Забивали Роббі Фаулер (на 44-й хвилині) і Тоні Адамс (на 68-й).

Англія: Мартін, Джеррард (Даєр, 81), Філ Невілл (Баррі, 73), Саутгейт, Адамс, Кемпбелл, Бекхем, Скоулз (Бармбі, 73), Ширер, Фаулер (Хескі, 46), Макманаман.

Україна: Кернозенко (Левицький, 84), Лужний, Тимощук, Головко, Ващук, Дмитрулін, Попов (Воробей, 70), Гусін, Кандауров (Мороз, 63), Шевченко, Ребров.

Наступного товариського поєдинку довелося чекати чотири роки. 18 серпня 2004-го арена «Сент-Джеймс Парк» у Ньюкаслі вітала своїх улюбленців із солідним результатом - 3:0. 

Голами відзначилися тодішні суперзірки британського футболу Девід Бекхем (28) і Майкл Оуен  (50). Ще один м'яч на 72-й хвилині у ворота Олександра Шовковського забив хавбек Шон Райт-Філліпс, який є прийомним сином легендарного форварда «Арсенала» Іана Райта.

Англія: Джеймс, Невілл (Джонсон, 46), Коул (Каррагер, 62), Джеррард (Даєр, 46), Террі, Кінг, Бекхем, Лемпард (Дженас, 75), Сміт (Дефо, 46), Оуен, Батт (Райт-Філліпс, 52).

Україна: Шовковський, Несмачний (Радченко, 64), Федоров, Тимощук, Єзерський, Шелаєв, Шевченко (Воронін, 56), Русол, Гусєв (Кормільцев, 64), Ротань (Закарлюка, 67), Воробей.

Після спарених товариських пішли поєдинки офіційні. Україна та Англія потрапили до однієї групи у кваліфікації чемпіонату світу-2010. 

1 квітня 2009 року команди зустрілися в Лондоні. Знову перемогли британці - 2:1. Зазначимо однак, що цього разу на полі була цілком рівна гра. На 29-й хвилині рахунок відкрив Пітер Крауч, але на 74-й наш найкращий бомбардир Андрій Шевченко відновив рівновагу. Англійці все-таки вирвали три очки завдяки голу Джона Террі (85), який показав нашому захисту, як треба грати на другому поверсі. 

 Англія: Джеймс, Джонсон, Коул, Баррі, Фердинанд (Ягелка, 88), Террі, Леннон (Бекхем 58), Лемпард, Крауч (Райт-Філліпс, 79), Руні, Джеррард.

Україна: П'ятов, Тимощук, Чигринський, Алієв, Слюсар (Калиниченко, 89), Воронін (Шевченко, 55), Шевчук, Валяєв (Назаренко, 61), Милевський, Ярмаш, Михалик.

Трохи більше, як через півроку, 10 жовтня 2009-го, команди зійшлися на полі у Дніпрі. Україні потрібна була лише перемога, аби розраховувати на друге місце у групі. І наші футболісти її здобули - 1:0! А м'яч на 30-й хвилині відправив у ворота Сергій Назаренко. Сергій зробив це потужним ударом з-за меж карного майданчика. Символічно, що свій найважливіший гол за збірну Назаренко забив на «Дніпро-Арені», де проводив домашні зустрічі його клуб.

Ось деякі уривки з репортажів того часу. 

Головний тренер збірної України Олексій Михайличенко, всупереч усім прогнозам, з перших хвилин випустив на поле двох дебютантів - захисників Євгена Хачеріді та Ярослава Ракицького. Додайте до них учорашнього новачка Василя Кобіна, який уперше вийшов на правому фланзі у збірній, і постане абсолютно експериментальна лінія оборони. Треба відзначити, що молоді новобранці загалом упоралися із хвилюванням, хоча вряди-годи і припускалися - через брак досвіду й зігранності - тактичних помилок. Зате у єдиноборствах і 22-річний Хачеріді, і 20-річний Ракицький показали справжній клас. Останній взагалі міг стати справжнім героєм, якби його фірмовий удар здалеку неймовірним чином не парирував голкіпер.

На 13-й хвилині Артем Милевський утік від Ріо Фердинанда, вирвавшись віч-на-віч з воротарем Робертом Гріном.

Тому не вдалося впоратися з українським форвардом інакшим способом ніж збити його в карному майданчику. У підсумку - червона картка воротарю, а також пенальті. На жаль, капітан «синьо-жовтих» Андрій Шевченко влучив у стійку воріт… Незабитий пенальті, як показав подальший перебіг матчу, не занадто знітив досвідченого гравця. 

Гол Назаренка поклав початок просто-таки фантастичному за змістом відрізку. Вейн Руні вивів на забійну позицію Френка Лемпарда, але м’яч після його удару промайнув повз ворота. За мить − вже Артем Милевський приклався неробочою лівою метрів з двадцяти, та англійців знову врятувала штанга. 

Другий тайм «синьо-жовті» почали не так упевнено - висіла відповідальність за результат. Чим більше спливало часу, тим обережніше діяли українці. На останніх хвилинах ударам Руні та Лемпарда, на щастя для нас, не вистачило точності. Українці вистояли і досягли такого омріяного результату. Тепер нашій команді необхідно перемагати на виїзді Андорру, щоб забронювати друге місце у групі і вийти до раунду плей-офф.

«Після такої гри дуже важко щось аналізувати. Видно було, що всі наші гравці виклались на сто відсотків. Напевно, ми хотіли перемогти більше за суперників і досягли свого, - зазначив одразу після матчу Олексій Михайличенко. - Звісно, нам не вистачало досвіду. Нечасто ми беремо участь у таких зустрічах, тому хлопці у другому таймі все більше стали грати на утримання рахунку. Гадаю, ми обрали актуальну тактику, яка спрацювала достатньо продуктивною. Тепер нам залишається перемогти Андорру....».

В останньому турі, як і передбачалося, українці та хорвати здобули перемоги, але завдяки виграшу над Англією Україна, мала на одне очко більше і вийшла до  плей-офф ЧС. 

Доля путівки вирішувалася для нас у двобої з греками. Багато хто тоді вважав, що греки - найлегший суперник з усіх суперників у стикових матчах... Перша гра в Афінах, не виявила переможця (0:0). Все ж вирішилося 18 листопада 2009 року на «Донбас-Арені» у Донецьку. На 31-й хвилині переможний гол за збірну Греції забив Дімітріс Салпінгідіс. 0:1 - і все для нас закінчилося. Україна тоді учетверте у своїй історії не змогла пройти сито плей-офф. 

Найважче такий результат зустрічі сприйняв Андрій Шевченко, оскільки це був його останній шанс зіграти на чемпіонаті світу. Для Михайличенка цей матч став останнім на посаді головного тренера збірної.

Україна: П'ятов, Ротань, Кучер, Тимощук, Ракицький, Шевченко (Гусєв, 90), Гай, Хачеріді, Милевський, Кобін, Назаренко (Ярмоленко, 67).

Англія: Грін (Джеймс), Джонсон, Ешлі Коул, Джеррард (Мілнер, 46), Фердинанд, Террі, Леннон (Джеймс, 15), Лемпард, Хескі (К.Коул, 72), Руні, Каррік.

Була одна гра суперників і під час Євро-2012, що проходило в Україні та Польщі. Цей прикрий матч відбувся 19 червня і завершився перемогою англійців з рахунком 1:0 завдяки голу Вейна Руні. Українці змогли зрівняти рахунок, але угорський арбітр Віктор Кашшаї чистий гол Марко Девича «не помітив».

Англія: Гарт, Лескотт, Джонсон, Террі, Коул, Янг, Паркер, Мілнер (Уолкотт, 68), Джеррард, Велбек (Керролл, 81), Руні.

Україна: П'ятов, Селін, Хачеріді, Ракицький, Тимощук, Гармаш (Назаренко, 77), Девич (Шевченко, 69), Гусєв, Ярмоленко, Коноплянка, Мілевський (Бутко, 76).

Після цього Україна і Англія потрапили до однієї групи у відборі чемпіонату світу-2014. 11 вересня. 2012-го команди зустрілися в Лондоні. Матч завершився внічию з рахунком 1:1. Українці відкрили рахунок на 39-й хвилині завдяки голу Євгена Коноплянки. У кінцівці зустрічі Англію врятував від поразки Френк Лемпард.

Англія: Гарт, Джонсон, Бейнс (Бертранд, 73), Джеррард, Лескотт, Ягелка, Мілнер, Лемпард, Дефо, Клеверлі (Велбек, 62), Окслейд-Чемберлейн (Старрідж, 69).

Україна: П'ятов, Селін (Шевчук, 75), Хачеріді, Тимощук, Гармаш, Зозуля (Девич, 89), Гусєв, Коноплянка, Ярмоленко, Ротань (Назаренко, 90+2), Ракицький.

10 вересня 2013 року команди грали вже у Києві. Знову нічия, тепер іже 0:0. Тоді українцям потрібна була перемога для прямого виходу на Мундіаль, але наш головний тренер Михайло Фоменко вирішив тримати синицю в руках, а не ловити журавля в небі...

У плей-офф тоді наша команда не змогла пройти Францію (2:0, 0:3).

Україна: П'ятов, Хачеріді, Федецький, Кучер, Шевчук, Степаненко, Едмар, Зозуля (Селезньов, 90), Гусєв (Безус, 68), Ярмоленко (Хомченовський, 93), Коноплянка.

Англія: Гарт, Вокер, Кехілл, Ягелка, Коул, Вілшер (Янг, 67), Мілнер, Джеррард, Лемпард, Ламберт, Волкотт (Клеверлі, 87).

А ще один матч під час фінальної стадії Євро-2020 (через пандемію - 21) не дуже хочеться згадувати. В 1/4 фіналу 3 липня 2021-го українці програли за всіма показниками - 0:4. 

Голи: Гаррі Кейн (4), Гарри Кейн (50), Гаррі Магвайр (46), Джордан Гендерсон (63).

Украина: Бущан; Забарний, Кривцов (Циганков, 35), Матвієнко; Караваєв, Сидорчук (Макаренко, 64), Шапаренко, Зінченко, Миколенко; Ярмоленко, Яремчук.

Англія: Пікфорд; Вокер, Стоунз, Магвайр, Шоу (Тріппьер 65); Райс (Гендерсон 57), Филліпс (Беллінгем 65), Маунт; Санчо, Кейн (Калверт-Льюїн 73), Стерлінг (Решфорд, 65).

Читайте також: Зінченко: Хочу дуже подякувати українській армії за чудову нагоду грати в найкращу гру

Шанс здобути ще одну перемога над англійцями з'явиться вже завтра. Початок першого для України матчу відбору на Євро-2024 - о 19.00 за Києвом.

Фото: Getty Images

Юрій Щербак, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-