Все, що потрібно знати про виступи українок на Вімблдоні

Все, що потрібно знати про виступи українок на Вімблдоні

Укрінформ
Головні фрагменти досягнень українських тенісистів на турнірі.

Перемога Кіченок, казковий шлях Світоліної, сила Цуренко та досягнення Костюк. Як українські тенісистки вражали публіку Лондона та змушували плакати від щастя українських вболівальників тенісу, читайте в матеріалі від Укрінформу. 

Вімблдонський турнір ще триває, проте українські тенісистки уже увійшли в історію цих змагань. Тож про все по порядку.

Людмила Кіченок - чемпіонка Вімблдону у міксті.

Українська тенісистка вперше в історії виграла в міксті Вімблдону. В битві за трофей Людмила Кіченок у дуеті з хорватом Мате Павичем здолали бельгійсько-китайський тандем Йоран Фліген-Їфан Сюй.

Матч тривав понад дві години, протягом якого полоскотав нерви палким прихильникам українки. Перший сет українсько-хорватський дует записав на свій рахунок, проте у другому довів гру до тай-брейку. Там він мав шанс завершити гру тріумфом, втім бельгієць та китаянка перевели гру у третю партію. У вирішальному сеті Кіченок та Павич зробили брейк за рахунку 4:3. А в останньому геймі таки змогли реалізувати матчпоїнт. Цікаво, що останній переможний удар завдала саме Людмила Кіченок.

Ця перемога стала першою для України на турнірах Гренд Слемів у міксті в історії. До цього підняти кубок Гренд Слемів над головою змогли лише сестри Альона та Катерина Бондаренко, які у 2008 році стали чемпіонками парного розряду Відкритого чемпіонату Австралії.

Світоліна перемогла себе, перш за все

Дев’ять місяців тому вона стала мамою, а у липні вже виступає на найвищому рівні. Еліна Світоліна – прима українського тенісу, яка подарувала нам ще один епізод фантастичного трейлеру на Вімблдоні. 

Світоліна отримала wildcard для участі на Вімблдоні. Шлях українки на трав’яному «мейджорі» був надзвичайно складним. Вона розпочала його з поєдинку проти легендарної Вінус Вільямс, яку змогла декласувати у двох сетах. 

Далі була 28-ма у світовому рейтингу, Елізе Мертенс, яку Еліна теж змусила зачохлити ракетку. У третьому раунді Вімблдона на українку чекала ексчетверта «ракетка» світу Софія Кенін, яка теж не змогла встояти перед нашою Еліною. Для Світоліної вихід у четверте коло став найкращим результатом на Вімблдоні за останні чотири роки. 

У наступному раунді Світоліна зіграла проти ніби-то нейтральної тенісистки з Білорусі Вікторії Азаренки, якій до того поступилась в усіх п’яти очних зустрічах. Цей матч вкотре став показовим: Еліна продемонструвала характер та внутрішню силу. Їхня зустріч тривала майже три години... Наприкінці українка таки змогла дотиснути суперницю та вирвала перемогу на тайбрейку у вирішальній партії. Сама Еліна після матчу назвала цю перемогу «другим найщасливішим моментом після народження доньки».

Клас суперниць зростав з кожним раундом і вже у чвертьфіналі Світоліній випала перша «ракетка» світу, подруга України Іга Швьонтек. На перемогу українки сподівались, вірили, але натомість не давали Світоліній жодного шансу. Втім, Еліна вкотре показала свою готовність до боротьби та шалених фізичних навантажень. Світоліна створила казку, гарантувавши собі місце у півфіналі трав'яного «мейджора». 

«Світоліна - це супержінка», - Вондроушова

«Те, що вона зробила, — надзвичайно. Вона отримала wildcard і зіграє у півфіналі. Мені здається, пройшло так мало часу після народження дитини. Вона робить надзвичайні речі», — сказала Вондроушова для beIN Sports.

Втім, і «супержінки» часом помиляються, або ж програють, як сталось у випадку зі Світоліною. Поразка у півфіналі – величезна перемога українки над собою, своїми нервами та доказ того, що далі буде. Уже з понеділка Еліна поверне собі перше місце в рейтингу українських тенісисток і йтиме за новим трофеєм. 

Рекорд та сила Цуренко

В актив може і навіть повинна записати собі цьогорічний Вімблдон Леся Цуренко. Вона – справжній боєць, людина, яка віддає всю себе на корті.

У третьому раунді Вімблдону Цуренко здобула історичну перемогу у кар'єрі. Українка обіграла румунку Ану Богдан та уперше в кар'єрі вийшла до четвертого кола трав'яного Гренд Слему. Для перемоги Цуренко знадобилося три сети, які розтягнулися на 3 години 40 хвилин. Цей поєдинок став повторенням найдовшого матчу трав'яної частини сезону (стільки ж перебували на корті Людміла Самсонова та Лєна Пападакіс на турнірі у Гертогенбосі).

Ключовим у матчі проти Богдан став тай-брейк, у якому українка вирвала перемогу з результатом 20:18. Тенісистки розіграли 38 очок упродовж тай-брейку – це найдовша кількість в історії Вімблдону. А сам тай-брейк став найдовшим в історії усіх жіночих одиночних турнірах на Грендслемах. І як же приємно усвідомлювати, що перемогу у тому матчі вирвала таки наша тенісистка. 

Досягнення Костюк

І хоча Марта зупинилась в 1/16 турніру, їй теж є чим пишатись. Результат Костюк став найкращим її результатом у кар'єрі на рівні Вімблдону. 

В той же час, 21-річна Марта стала ще й авторкою унікального національного рекорду. Костюк стала наймолодшою українською тенісисткою в історії, що проходила до третього раунду на всіх Гренд Слемах. Попередній рекорд належав Еліні Світоліній, але Марта змогла його покращити на рік.

Вімблдон ще не сказав свого останнього слова... 

Сьогодні, 14-го липня на Вімблдоні відбудуться півфінальні матчі чоловічої одиночної сітки, де в боротьбі за вихід у фінал зустрінуться Зіннер та Джокович, паралельно гратимуть Алькарас і Мєдвєдєв. 

У суботу, 15-го липня, дізнаємось ім’я переможниці одиночної сітки Вімблдона серед жінок. У фіналі за трофей змагатимуться Вондроушова та Жабер.

А у неділю фінальним акордом турніру стане фінал одиночного розряду серед чоловіків. 

Фото: Getty Images, twitter.com, btu.org.ua

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-