Вімблдон: шалені призові, українки, протести та росіяни

Вімблдон: шалені призові, українки, протести та росіяни

Укрінформ
Турнір у Британії триватиме до 16-го липня.

Трав’яний турнір великих традицій набирає обертів. Вже відбулись матчі першого кола основної сітки, дехто навіть встиг провести другий раунд змагань. За кого вболівати та чого очікувати від Вімблдону, читайте в матеріалі від Укрінформу. 

Вімблдон скасував заборону на участь у турнірі тенісистам із Росії та Білорусі

Ця гучна заява ще весною запаморочила голову українським вболівальникам тенісу. Минулого сезону спортсменів з цих країн не допустили до змагань, тож українці чекали на подібне рішення і цього року. Втім, організатори турніру пояснили: за новим рішенням представникам цих країн дозволено змагатися у Вімблдоні за умови підписання декларації про нейтралітет. Окрім нейтралітету організатори Вімблдону сказали, що вимагатимуть від російських та білоруських тенісистів не отримувати фінансування від своїх держав. Ця вимога включає спонсорську допомогу від компаній, які керуються Росією чи Білорусією або ж частково їм належать. 

Це рішення вимушене, йшлось у заяві Асоціації лаун-тенісу. "Наше минулорічне рішення заборонити російським та білоруським тенісистам брати участь у наших турнірах призвело до значних штрафних санкцій з боку ATP та WTA, включно з реальною перспективою припинення нашого членства, якщо ми повторимо заборону у 2023 році", - йшлось у повідомленні LTA.

Тож цього разу представники країн-агресорів таки доїхали до Великої Британії, щоправда, деякі з них поступились на старті змагань і вже повернулись до рідного болота, зокрема Рахімова, Шевченко й Бєлова.

Рекордні призові турніру

Призовий фонд Вімблдону цьогоріч стане рекордним в історії турніру. Попри фінансове покарання за торішній турнір, призовий фонд Вімблдону у 2023 році становить 44.7 мільйона фунтів. Ця сума майже на 11% перевищує попередній показник і на 17% більша, ніж на допандемійному Гренд Слемі у 2019 році. Відтак, переможці та фіналісти Вімблдону в одиночному розряді отримають 2.35 мільйона фунтів та 1.175 фунтів стерлінгів відповідно.

"Ми раді, що в цьому році тенісисти матимуть рекордні призові, які збільшилися більш ніж на 10%. Ми прагнемо за допомогою цього розподілу повернути призові чемпіонам і віцечемпіонам в одиночному розряді до рівня 2019 року, тобто до пандемії, одночасно забезпечуючи заслужену підтримку гравців у перших раундах змагань", – сказав Ієн Г’юітт, голова All England Club.

Перші інциденти на турнірі

У середу, 5 липня, екоактивісти руху "Just Stop Oil" перервали матчі турніру. Під час поєдинку Шо Сімабукуро та Григора Дімітрова у чоловічій сітці та Кеті Бултер проти Дарії Севілл у жіночій на корти вибігли сторонні люди, що розкидали на траві помаранчеве конфетті, кольору руху "Just Stop Oil".

Представники Just Stop Oil вимагають від британського уряду зупинити всі проєкти з нафтою та газом. Подібні акції проводять не вперше. Минулого року протестувальники пролізли на трасу гоночного треку в Сільверстоуні під час Гран-прі Формули-1 у Великій Британії.

До слова, організатори Вімблдону повідомили про арешти усіх трьох активістів. Персонал турніру, та й самі спортсмени прибрали сторонні предмети з корту, після чого обидва матчі були відновлені.

Українки на Вімблдоні

Українського чоловічого представництва на Вімблдоні цьогоріч, на жаль, немає. А от українські тенісистки вже підкорюють корти трав’яного «мейджору». Зокрема, Леся Цуренко у першому колі здолала Клер Лю із США – 6:3, 3:6, 6:4. Еліна Світоліна приголомшила публіку впевненим виступом проти зіркової Вінус Вільямс, яку перемогла у двох сетах – 6:4, 6:3. Ангеліна Калініна натомість впоралася з іспанкою Джессікою Боусас Манейро - 6:4, 6:3. Але справжній фурор та шквал оплесків викликала Марта Костюк. У першому раунді їй вдалось здійснити камбек. Після абсолютного програшу у першому сеті українка зібралась та перемогла 8-му ракетку світового тенісу – Марію Саккарі – 0:6, 7:5, 6:2.

Читайте також: Світоліна обіграла Мертенс і вийшла до третього кола Вімблдона-2023

Наші тенісистки вирішили не зупинятися на цьому і здобули перемоги у другому колі змагань. Еліна встигла перемогти Елізу Мертенс у другому колі змагань -  6:1, 1:6, 6:1. Леся здолала Катерину Синякову з Чехії - 6:4, 6:1. 

Читайте також: Калініна перемогла іспанку на Вімблдонському тенісному турнірі

З нетерпінням чекаємо на поєдинки Марти Костюк і Ангеліни Калініної в другому колі, Еліни Світоліної й Лесі Цуренко - в третьому. Україну на Вімблдоні представляє потужна команда тенісисток, тому тримаємо руку на пульсі. Далі буде.

Фото: Getty Images, LTA Tennis

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-