Раціональність перемогла: Україна втратила місце в спільній заявці на проведення Мундіалю-2030

Раціональність перемогла: Україна втратила місце в спільній заявці на проведення Мундіалю-2030

Укрінформ
Україну виключили зі спільної з Іспанією й Португалією заявки на проведення футбольного чемпіонату світу-2030.

Наше місце дісталося Марокко. Саме ця країна в коаліції з іспанцями й португальцями змагатиметься з іншими претендентами за право стати господарями ЧС. Попри всі об'єктивні приводи критикувати футбольну спільноту, зокрема ФІФА, у цьому випадку відбулися закономірні зміни. Чому Україна не мала шансів на ЧС, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Брати максимум: як Україна опинилася в заявці

5 жовтня 2022-го року стало відомо, що Україна доєдналася до Іспанії й Португалії у спільній заявці на проведення чемпіонату світу-2030 з футболу. За словами португальської футбольної асоціації, «заявка повинна використати силу футболу для відновлення України». Тоді йшлося про проведення у нас серії групових матчів чемпіонату світу.

Очевидно, що появу української сторони в заявці було б уявити складніше, коли б не повномасштабне вторгнення росії на територію України. Подачу спільної заявки погодили президент Зеленський і уряди Іспанії та Португалії. «Футбол є важливим соціальним явищем для України. Тому ми раді доєднатися до європейської заявки на проведення чемпіонату світу з футболу», - сказав тоді нині відсторонений від своїх обов'язків президент УАФ Андрій Павелко на пресконференції. Як тільки дійшло до конкретики - Україна залишилася поза заявкою.

ЧС буде, а гарантій - немає

Низка ЗМІ повідомляли, що Україну усунуть від заявки через скандал довкола Андрія Павелка. Насправді його сторона неодноразово акцентувала на такому розвитку подій. До слова, президента УАФ звинувачують у шахрайстві та відмиванні коштів. На час розслідування його відсторонили від виконання своїх обов'язків в асоціації. 

Ключовий фактор, який вплинув на заміну України в заявці, - це війна. Внаслідок повномасштабного російського вторгнення українська спортивна інфраструктура зазнала пошкоджень щонайменше  на 300 мільйонів євро за попередніми оцінками експертів. Цю інформацію надав міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт в інтерв'ю Укрінформу.

В Україні банально немає достатньої кількості стадіонів, на яких можна одночасно відіграти матчі групового етапу чемпіонату світу з футболу. До столичного НСК «Олімпійський» питань немає: 5 років тому він приймав фінал Ліги чемпіонів. Інші арени, а особливо міська інфраструктура, зазнали суттєвих пошкоджень через російські ракетні обстріли. Щоб приймати ЧС, потрібно вибудувати зручну логістику, як для футболістів, так і для фанатів. Катарці, наприклад, для проведення Мундіалю побудували десятки готелів, аеропортів, залізничних сполучень, стадіонів.

Харків і Київ досі страждають від російських бомбардувань, «Донбас Арена» поки окупована. В якому стані буде стадіон після деокупації сказати важко, але точно зрозуміло: потрібні кошти на його реставрацію. На додаток, за інформацією міського голови Львову Андрія Садового, в аварійному стані досі перебуває «Арена Львів». Попри все, навіть це не стало головною перепоною України. Всіх цікавить одне питання: коли закінчиться війна? Поки відповіді немає, а план будівництва потрібно оприлюднювати вже найближчим часом.

Марокко в заявці - це логічно

У цієї країни є свої мінуси, зокрема наявність законів про заборону ЛГБТ, що суперечить нормам ФІФА. На прикладі Катару ми  переконалися, що ця організація може закрити очі на такі «дрібниці».

Марокко розташовується географічно зручніше ніж Україна. Відстань між Рабатом і Лісабоном складає менше тисячі кілометрів, між Києвом та Лісабоном - чотири тисячі. Для організації у себе Мундіалю у 2018 Марокко було необхідно витратити 16 мільярдів євро. Цих коштів у країни не було, тому їй не вдалося стати господарем турніру. Цього разу марокканці змагатимуться за право приймати ЧС разом іспанцями й португальцями. Ясна річ, що це вплине на кількість витрачених коштів країни.

Читайте також: Україну виключили зі спільної з Іспанією та Португалією заявки на проведення ЧС-2030

Марокко п'ять разів намагалося провести у себе футбольну першість світу, але щоразу не вдавалося. Зараз їм доведеться виборювати своє право на господарювання проти трійки Саудівська Аравія, Єгипет, Греція й об'єднання Уругваю, Аргентини, Парагваю та Чилі. Можливо, для Марокко цей шанс стане останнім. Для України натомість все ще попереду. Зараз на порядку денному протистояння російським загарбникам і перемога у війні. Потім вже підуть інвестиції, з футбольної спільноти зокрема.

Фото: Getty Images, facebook.com, upl.ua, twitter.com 

Віталій Ткачук, Київ 

     

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-