Рік великої війни: представники спортивного фронту

Рік великої війни: представники спортивного фронту

Укрінформ
Всі українці, зокрема спортсмени, об’єднались та стали на захист рідної країни. Рік, що змінив наше життя.

Вони поставили власні інтереси на другий план, а інтереси рідної країни стали їхньою місією. Вони - ті, хто з перших днів повномасштабного вторгнення захищали нашу державу: хтось волонтерив, хтось домовлявся про допомогу з міжнародними партнерами, а хтось взяв до рук зброю. Про сильних синів та доньок України, про їхню діяльність під час війни в спеціальному матеріалі від Укрінформу. 

Андрій Шевченко 

Андрій Шевченко - один із найпопулярніших українців у світі, кумир мільйонів. Повномасштабне вторгнення рашистів поставило на паузу тренерську діяльність Андрія Миколайовича, адже він обрав боротьбу на іншому фронті. 

Легенда українського футболу включився з перших днів, зробивши свій дім прихистком для українців. Андрій Миколайович став  одним з організаторів міжнародної підтримки своєї Батьківщини. Шевченко – перший амбасадор United24. В рамках програми він бере участь у реконструкції стадіону в Ірпені разом із благодійним фондом італійського футбольного клубу «Мілан». Шевченко – лідер думок та справ, що створюють фундамент української перемоги. 

Еліна Світоліна

2022 рік став роком великої радості та в той же час болі для прими українського тенісу Еліни Світоліної. У жовтні Еліна стала мамою. Проте весь рік Еліна була та залишається вірною та гідною донькою свого народу. Світоліна брала участь у виставкових матчах, присвячених Україні, вона відвідувала різні благодійні заходи на підтримку нашої країни та організовувала майстер класи для юних українських тенісистів. Еліна провела спеціальні гала-вечори, на яких зібрала мільйони на відбудову України. 

А в лютому 2023-го українка вперше після повномасштабного вторгнення приїхала на рідну землю, аби побачити весь жах війни на власні очі. Вона приїхала допомогти та підтримати своїх людей. Амбасадорка United24 відвідала міста-герої Бучу та Ірпінь і взяла під патронаж будинок  в Ірпені. Крім того, своїм візитом Еліна разом із екс першою ракеткою України, а нині військовослужбовцем Сергієм Стаховським зібрали понад 300 юних тенісистів з 19-и регіонів України на одному корті та провели з ними весь день, аби дати надію та натхнення на майбутні перемоги. 

Олександр Усик

Олександр Усик звик прославляти Україну не словом, а ділом. Зазвичай він робив це у ринзі, але тепер у нас інше поле бою. З перших днів повномасштабного вторгнення відомий український боксер взяв у руки зброю та вступив до територіальної оборони. Усик встигав волонтерити та допомагати словом, даючи інтерв’ю різним закордонним ЗМІ, аби кожен знав правду про безжальну, жорстоку війну в Україні. 

Його силі можна тільки позаздрити, адже в такий важкий для країни час він ухвалив рішення знову повернутись у ринг та провести матч-реванш проти Ентоні Джошуа. Усик здобув другу перемогу над британцем та захистив пояси WBA, WBO, IBF та IBO у суперважкій вазі. Прапор україни гордо майорів у Британії завдяки Олександру. 

По приїзду в Україну він продовжив допомагати людям, які постраждали від російської навали. Боксер відвідував наших військових на фронті та у госпіталях, а також  задонатив 14 мільйонів гривень на відбудову села Мощун, яке російська армія знищила під час наступу на Київ. Зараз Усик уже в Туреччині – готується до чергового важливого кроку на підтримку України. Наймовірніше, весною 2023 року Усик знову вийде у ринг, тепер проти Тайсона Ф’юрі, аби стати абсолютним чемпіоном світу у суперважкій вазі, увійти в історії світового боксу та знову заявити про Україну на всю планету.

Сергій Стаховський

Війна поставила жирну крапку в його професійній кар’єрі. Замість ракетки у руках він тепер тримає зброю.

Рішучості Сергія Стаховського можна тільки поаплодувати. У перші дні повномасштабного вторгнення легенда українського тенісу повернувся до України з-за кордону та став на захист своєї держави. Спочатку він боронив Київ у лавах тероборони, тепер Стаховський – військовослужбовець Національної Гвардії України, яка захищає нашу країну в найгарячіших точках російсько-української війни. Він був у Бахмуті і навіть тоді, коли було дуже складно, продовжував показувати світу, що відбувається в Україні. 

Стаховський – волонтер, Стаховський – захисник, Стаховський – майстер та гідна людина. 

Ярослав Амосов 

Людина, яка проводить бої в октагоні, чомусь завжди асоціюється з жорстокістю. Та він навіть не виняток з правил, а діамант свого виду спорту. 

Ярослав Амосов – зірка змішаних єдиноборств, чемпіон Bellator. Він не просто добра людина, він приклад сили, той, хто поєднує в собі доброту та людяність. На початку повномасштабного вторгнення Амосов повинен був почати підготовку до наступного поєдинку, але ухвалив рішення, яке навряд чи когось здивувало. Навпаки - вчергове показало його позицію. 

Амосов вивіз 6-місячного сина та дружину в безпечне місце, а сам повернувся в рідний Ірпінь і взяв участь в тих самих боях за Київ. Зараз він постійно волонтерить та допомагає. А вже завтра Амосов знову повернеться в октагон, аби захистити свій чемпіонський титул та розповісти про нашу війну. 

Олександр Долгополов 

Емоційний на корті та такий мужній на фронті. Про більшість його вчинків поки що не можна розповідати, але результат його з побратимами дій ми бачимо кожного дня.

Український тенісист, а нині військовослужбовець ГУР МО України Олександр Долгополов бере активну участь у звільненні українських міст від окупації. Він дає мало інтерв’ю, так як повністю зосереджений на своїй новій «роботі». Колишній тенісист тепер - оператор безпілотника, який кожного дня знищує ворога. Долгополов - той, хто безпосередньо наближає нашу перемогу. 

Український спорт завжди дивував, а наші спортсмени постійно вражали. Приємно і цінно, що в цій війні вони стали одними з головних героїв. Вони, ті, хто не мовчать. Таких спортсменів не десятки, не сотні - їх тисячі. І кожен з них зараз має на меті здобути одну найважливішу перемогу в житті кожного з нас. 

На жаль, не всі спортсмени побачать перемогу України на землі. За даними Вадима Гутцайта щонайменше 244 спортсмени вже ніколи не допоможуть ні на одному з можливих фронтів. Їх вбила росія. Не забудемо.

Віримо в наших людей та стоїмо разом. До кінця. До нашої перемоги. 

Фото: instagram.com, Getty Images

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-