Розгін перед фіналом: Мессі й компанія не помітили Хорватію

Розгін перед фіналом: Мессі й компанія не помітили Хорватію

Укрінформ
Збірна Аргентини стала першим фіналістом катарського чемпіонату світу-2022.

Попри прогнози аналітиків, перший півфінальний матч не був конкурентним. Після 90 хвилин гри на табло красномовно засвітилися два числа – 3:0. Як наслідок, Лука Модрич завершує свій шлях до титулу, а Ліонель Мессі продовжує крокувати в бік кубка світу. Чому результат першого півфіналу виявився закономірним і в чому була головна перевага аргентинців – читайте в матеріалі від Укрінформ.

Італійський почерк команди Скалоні

Рівень напруги перед матчем відчувався в повітрі. Зі свистком про початок матчу стало зрозуміло, що обидві команди сповна розуміють ціну помилки в такій грі. Перші 10 хвилин матчу м’яч тільки й знаходився в середині поля. Почергово ним володіли хорвати й аргентинці, але без суттєвого загострення.

Потім на перший план вийшли тактичні заготівки. Підопічні Скалоні віддали м’яч супернику і грали від оборони. Хорвати, які з боями й скрипом пройшли бразильців, не звикли грати першим номером. Легкий пресинг аргентинців, особливо гравців середньої ланки(Паредес і Де Пауль) + форвард Альварес, помітно вплинув на впевненість роботи «картатих» з м’ячем. Після невпевненого перехоплення від Модрича, м’яч потрапив до Фернандеса, а той вже вирізав філігранний пас на Альвареса. Далі було зіткнення з Ліваковичем, пенальті й впевнений удар Мессі з позначки. Але все це потім. Розпочалося все з того, що саме лідер Хорватії не зміг зупинити м’яч в доволі простій ситуації.

Чи був там пенальті? Дивлячись, як епізод трактувати. Якщо Альварес Ліваковича прокидав, то це одинадцятиметровий, а якщо бив по воротах, то, швидше за все, ні. Після пропущеного голу хорвати змушені були йти вперед і зіштовхнулися з якісною аргентинською обороною. Після розіграшу кутового м’яч під час  подачі влучив у Альвареса. Аргентина отримала шанс на контратаку й одразу використала його. Мессі підхопив м’яч і відкинув його на того таки Хуліана Альвареса. Той пробіг з м’ячем від центру поля, двічі вдало підставився під рикошети та заштовхав м’яч у ворота. В цьому епізоді особливо варто відзначити Моліну. Правий захисник латиноамериканців обігнав свого партнера по команді, потягнув за собою оборонців Хорватії і тим самим звільнив для Альвареса простір.

Читайте також: ЧС-2022: Аргентина - Хорватія. Текстова трансляція

Після перерви тренер «картатих» Златко Далич здійснив серію замін, але на характер гри вони не вплинули. Хорвати не створили жодного справді небезпечного моменту біля воріт Емільяно Мартінеса. На папері може здатися, що збірна Хорватії пристойно турбувала аргентинців, але так тільки здається. З 3 ударів у площину воріт, жоден не був небезпечним. Аргентинці, натомість грали так само надійно. Коли рахунок став розгромним, то кожен у біло-блакитній формі буквально лягав під будь-який пас/удар суперника. Гросмейстерська тактична перемога Ліонеля Скалоні у півфіналі.

Феєрія Мессі та аргентинська бійка

Переоцінити вклад Мессі в перемогу складно. По-перше, його визнали найкращим гравцем матчу. Рішення спірне на фоні дубля і заробленого пенальті Альвареса. Знову ж таки, так вирішили вище. Хай там як, але Лео здійснив чергову виставу. Він раз по раз проходив опонентів точковими прискореннями, впевнено реалізував пенальті, а ближче до завершення матчу(69 хвилина) подарував уболівальникам в Катарі феєрію. Аргентинець в особистій дуелі пошив у дурні Йошко Гвардіола, увірвався в штрафний майданчик суперника й асистував Альваресу з другим і третім для команди голом.

Ще однією причиною перемоги Аргентини, став їх жорсткий стиль гри. За 90 хвилин гри аргентинці порушили правила 15 разів. Для порівняння варто зазначити, що на рахунку хорватів 8 фолів. Підопічні Скалоні, особливо Де Пауль, Отаменді, Паредес і Ромеро, грали дуже брудно. Фактично у кожному єдиноборстві вони штовхали своїх опонентів, тягнули їх за футболки і не боялися робити грубі, місцями небезпечні підкати. Ця риса аргентинського футболу особливо яскраво проявилася саме на катарському Мундіалі.

Останній танець Модрича

Саме Катар стане точкою неповернення для ветеранів збірної Хорватії. Луці Модричу 37 років, найкращому бомбардиру з чинних гравців, Івану Перішичу, 33 роки. Відчувається, що вік бере своє і у Брозовича, і у Крамарича. Ця збірна команда країни зі скромною чисельністю(4 мільйони осіб) примудрилася двічі заявити про себе на Мундіалях: у 2018-му і 2022-му роках. Навіть поразка проти Аргентини – це ще не кінець. Збірну Хорватії чекатиме матч за «бронзу» Мундіалю. 

Читайте також: Аргентина вийшла у фінал ЧС-2022 з футболу, розгромивши Хорватію

Можливо, саме вік став головною перепоною команди у півфіналі. Складно залишатися в тонусі після двох поспіль матчів по 120 хвилин, особливо коли тобі за паспортом уже 37. Попри все, збірна Хорватії назавжди залишиться в історії. І Лука Модрич, як справжній магічний вожак своєї команди. Ліонель Мессі тим часом дістається до фіналу. З ким зіграють аргентинці в головному матчі Мундіалю, ми дізнаємося вже сьогодні. 

Поєдинок Франція – Марокко розпочнеться о 21:00 за Києвом.

Фото: FIFA, Getty Images, twitter.com

Віталій Ткачук, Київ   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-