Українські шахісти не засиділися на старті…

Українські шахісти не засиділися на старті…

Укрінформ
Початок командного чемпіонату світу з шахів, який проходить в Єрусалимі, склався дуже добре для української збірної. Наші гросмейстери здобули дві перемоги і розділять перше-друге місця з китайськими шахістами.

Перший матч із командою Франції проходив у напруженій боротьбі. На першій шахівниці за українців грав Василь Іванчук. Його суперником був один з найсильніших шахістів світу Максим Вашє-Лаграв (білі). Василь, який сів за шахівниці після тривалої перерви, мав нелегкий іспит. Проте, високий клас нашого багаторічного лідера дозволив йому без особливих зусиль зрівняти гру. Єдине, що Василь витратив багато часу. Проте, і його вистачило, щоб зафіксувати нічийний результат. 

Їхня партія нагадала мені зустріч 30-річної давнини в Лондоні, коли немолодий уже Давид Бронштейн боровся із юною англійською зіркою – Майклом Адамсом. Давид Іонич десь на 70-у ході спромігся досягнути нічийного результату. А після партії повідомив мені: «З поваги до Адамса я  весь час сидів, не дозволяючи собі прогулюватися!»  

На другій та четвертій шахівниці українці Кирило Шевченко та Ігор Коваленко поступово переграли своїх суперників і здобули заслужені перемоги. І лише  Андрій Волокитін чорним не зміг утримати позицію й програв досвідченому Лоуренту Фрессіне. Але перемога – 2,5:1,5, і два командних пункти – у нашої збірної. Китайці без проблем подолали команду ПАР – 3,5:0,5, а іспанці перемогли нідерландців – 2,5:1,5.

У групі «В» американці виграли у поляків, а азербайджанці – в узбеків з однаковим рахунком – 2,5:1,5. Дещо несподіваною стала втрата командного очка збірної Індії, яка зіграла внічию (2:2) із господарями змагань.

У другому турі українська збірна розгромила команду ПАР з рахунком – 3,5:0,5. Цього разу лідер команди Іванчук втратив пів-очка, а перемоги здобули Шевченко, Михайло Олексієнко та Віталій Бернадський. 

Франузи подолали голландців – 2,5:1,5, а китайці – іспанців – 3:1. Після другого туру попереду збірні України та Китаю – по 4 командних очка, у Франції та Іспанії – по 2.

Читайте також: Чемпіони Європи – українці – посперечаються за титул найсильніших шахістів світу

В іншій групі азербайджанські шахісти взяли гору над американцями – 3:1, а узбеки – над збірною Ізраїля - 2,5:1,5. Знову не поталанило команді Індії, яка знову зіграла лише унічию з поляками. Попереду азербайджанці – 4 очка, на 2 відстають збірні Узбекистану, Індії та США.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер. 

Фото: FIDE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-