Шуфрич і Суркіс стали членами НОК. На день

Шуфрич і Суркіс стали членами НОК. На день

Укрінформ
На звітно-виборній асамблеї НОК проголосували за обрання Нестора Шуфрича і Григорія Суркіса членами Національного олімпійського комітету.

17-го листопада українська спільнота дізналася не лише ім’я нового президента НОК. Ним став Вадим Гутцайт після впевненої(понад сто голосів відриву - ред) перемоги над Жаном Беленюком.

Перша частина Генасамблеї була присвячена «проводам» Сергія Бубки і ухваленню низки рішень. Серед них - внесення Нестора Шуфрича і Григорія Суркіса до списку членів НОК. На якій підставі ухвалили це рішення і якою була реакція спортивної спільноти читайте в матеріалі від Укрінформ.

Подарунок на прощання від Бубки

Засідання Генасамблеї тривало понад 5 годин з урахуванням перерви на проблеми зі світлом. Більша її частина стосувалася фінального «слова» тоді ще чинного президента НОК Сергія Бубки. Для того, щоб попрощатися, йому з регламенту виділили аж півгодини. Потім низка спортивних функціонерів висловила Сергію Назаровичу подяку за «відмінну і плідну роботу на посаді очільника НОК протягом 17 років».

Він як президент НОК спостерігав за прийняттям низки організаційних рішень комітету. На засіданні обговорювали і лист федерації зі стрибків у воду щодо відсторонення Іллі Кваші від виконання його обов’язків головного тренера, і голосували за відсторонення від НОК віце-президента федерації гімнастики Стелли Захарової. Ще однією місією Генасамблеї НОК стало обрання членів національного олімпійського комітету.

Попри те, що низка претендентів на цю посаду подала заявку невчасно(серед них і Нестор Шуфрич), Сергій Бубка настояв на тому, щоб голосування відбулося. Як наслідок, спочатку кандидатуру Нестора Шуфрича(разом із представниками федерації плавання - ред.) внесли до списку членів НОК. Потім його ж і затвердили. 108 делегатів проголосували за і лише один утримався. Нагадаємо, що голосування було таємним.

Як у списку опинилися Шуфрич і Суркіс

Член забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич є головою федерації стрільби з лука. Саме це дозволило йому подати свою кандидатуру на посаду члена НОК.

Ще один представник «ОПЗЖ» Григорій Суркіс пройшов до складу членів Національного олімпійського комітету в списку людей з категорії «Окремі громадяни, які сприяють розвитку та пропаганді олімпізму в Україні».

Нагадаємо, і Нестор Шуфрич, і Григорій Суркіс залишаються народними депутатами Верховної Ради від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ», яку очолював Віктор Медведчук. З початку повномасштабного вторгнення вони неодноразово потрапляли у різноманітні скандали.

На початку війни Нестора Шуфрича затримали представники Київського ТРО за спробу зняти на камеру український блокпост. Колишній президент «Динамо» Григорій Суркіс після 24-го лютого виїхав з України разом зі своїми повнолітніми онуками. Після цього він повертався в Україну та намагався забрати із собою 13 коштовних годинників. Зараз Григорій Суркіс разом зі своїм братом Ігорем організували благодійний фонд братів Суркісів.

Шевченко - проти. І не тільки він

Після обрання на посаду президента НОК Вадим Гутцайт презентував свою команду. Одним із віцепрезидентів став колишній легендарний футболіст і амбасадор United24 Андрій Шевченко. На наступний день Андрій Миколайович відмовився від роботи в НОК, пояснивши, що не може бути членом Комітету «за такого складу».

Читайте також: Шевченко на знак протесту йде зі складу НОК

Рішення внести Суркіса і Шуфрича до складу Національного олімпійського комітету обурило і футболіста, волонтера Романа Зозулю.

«Як це можливо, щоб на 9 місяці повномасштабної війни, коли щодня від російських снарядів і ракет гинуть десятки українців, керівні посади очолювали адепти «руського міра», депутати прокремлівської партії «ОПЗЖ»?! Як Шуфрич, який за тиждень до великої війни отримав по морді за свої проросійські погляди може сьогодні бути членом НОК?» - висловився Роман у своєму Фейсбуці.

Читайте також: Суркіс і Шуфрич виходять зі складу НОК

НОК України тим часом заявив, що Нестор Шуфрич і Григорій Суркіс вже подали заяви Вадиму Гутцайту на вихід зі складу національного олімпійського комітету.

Фото: Главком, Getty Images, Facebook.com

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-