Спортивний подвиг Анни Музичук на шаховому турнірі претенденток

Спортивний подвиг Анни Музичук на шаховому турнірі претенденток

Укрінформ
Після того, як українські шахістки - сестри Музичук - поступалися після стартових зустрічей турніру претенденток у Монако, а грати лишалося ще по дві партії, тільки найгарячіші  оптимісти могли сподіватися, що хтось із них відіграється. Визнаю, що до них належав і я.

Хоча, чесно кажучи, більше ставив на Марію, яка грала з китаянкою  Лі Тінцзе. І насправді, у третій зустрічі Музичук-молодша чорними начисто переграла суперницю, досягла виграшної позиції. І саме тут її підвела техніка. Та сама техніка, яка була її сильною рисою, коли вона стала чемпіонкою світу сім років тому. Крок за кроком наша шахістка випускала  перевагу і зрештою догралася до нічиєї. 

У вирішальній четвертій партії Марії не вдалося досягти переваги, і ця зустріч також закінчилася миром. 2,5:1,5 - на користь Лі. Китаянка пробилася до півфіналу.

Анна Музичук у третій партії упевнено зрівняла гру проти рейтинг-фаворитки Хампі Конеру з Індії, навіть отримала трохи кращу позицію, але зрештою партія закінчилася унічию. Тепер нашій шахістці треба було неодмінно перемагати, аби продовжити боротьбу за вихід до півфіналу. Сказати, що перебіг подій у четвертій зустрічі був драматичним, це не сказати нічого. Кілька разів ситуація на шахівниці докорінно змінювалася, і все вирішували нерви. Вони виявилися міцнішими у Музичук. Вона вирішила партію на свою користь матовою атакою. Отож, рахунок зрівнявся - 2:2. Але то була лише половина справи. І все мало вирішуватися на тайбрейках.

Перші дві партії проходили, так би мовити, у дистанційній боротьбі. Вони не дали перевагу жодній із суперниць. А от у третьому двобої Анна чорними (!) переграла опонентку. Втім, вона пройшла повз виграшне продовження, і Хампі оголосила вічний шах. Але, мабуть, нервова енергія в неї закінчилася. У вирішальній зустрічі Конеру білими на рівному місці підставила фігуру, після чого негайно зупинила годинник. Результат матчу - 4,5:3,5 на користь Анни Музичук.

Читайте також: Сестри Музичук поки що відстають у чвертьфінальних матчах претенденток

Думаю, що читач не дуже ображатиметься на мене за такий штамп, як спортивний подвиг. Але як інакше можна назвати те, шо витворила наша чудова майстриня!? Тепер у півфіналі на неї чекає Лі. Звичайно, вона за рейтингом та за класом поступається Конеру. Але недооцінювати її не можна. Саме вона виявила винахідливість і впертість та зрештою перемогла Марію. 

Перша партію матчу відбудеться у вівторок першого листопада.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-