Сестри Музичук поки що відстають у чвертьфінальних матчах претенденток

Сестри Музичук поки що відстають у чвертьфінальних матчах претенденток

Укрінформ
У Монако розпочалися перші чвертьфінальні матчі претенденток за світову шахову корону. В них беруть участь й українські шахістки - сестри Анна та Марія Музичук. 

Нагадаю, що ці матчі є надзвичайно швидкоплинними - вони складаються лише з чотирьох партій. Пригадую, як у середині шістдесятих років чоловіки грали матчі з десяти партій і страшенно скаржилися, що така коротка дистанція є надзвичайно виснажливою. Контроль часу: 90 хвилин на 40 ходів, потім 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на кожний хід, починаючи з першого.

Призовий фонд цього етапу - 70 тисяч євро.

Нашим дівчатам не пощастило із жеребкуванням. Перші партії вони грали чорними. Анна боролося проти Хампі Конеру з Індії. Українська шахістка обрала прийнятий ферзевий гамбіт. Десь приблизно до 16-го ходу її позиція була повністю рівною. Але тут Анна почала, як кажуть, «мазати». Помилка на 16-у ході призвела її до трохи гіршої гри, а на 18-у - до тяжкої позиції. Вже наступний рух Музичук виявився фатальним. І на 24-у ході Анна змушена була зупинити годинник.

Марія Музичук проти китаянки Лі Тінцзе обрала слов’янський захист. Після дебюту шанси білих були трохи кращими. На 18-у ході Марія пожертвувала пішака. Але кілька її наступних рішень були не найкращими. Вона потрапила до ендшпілю без двох пішаків. І, незважаючи на шалений спротив, врятуватися Музичук-молодшій не вдалося. Вона здалася на 53-у ході.

Отож, дві поразки на старті одразу зробили шанси наших дівчат на загальний успіх мінімальними. До того ж, стало помітно, що обидві наші шахістки перебувають не в найкращій формі.

Наступного дня вони грали білими. Обидві почали ходом королівського пішака. Й на обох чекала російська партія. Цікаво, що сестри обрали за білих абсолютно різні варіанти.

Здавалося, що Анна отримала активну й досить  перспективну позицію. До того ж, і часу в неї було помітно більше. Проте, над 15-м ходом львів’янка замислилася хвилин на сорок і припустилася помилки. Причому такої, яка могла призвести до фатальних наслідків. Утім, нерви в її суперниці виявилися також не залізними, і Конеру теж почала хибити.

На 22-у ході Анна могла отримати досить непогані шанси на перемогу. Проте, часу на її годиннику лишалося вже зовсім мало. І вона надала суперниці нові шанси. Хампі могла одним ходом схилити шальки терезів на свій бік, однак і вона схибила. Тепер позиція стала рівною, і білі змушені біли оголосити вічний шах - нічия.

Такого драматизму у партії Марічки не було. Вона отримала трохи кращу позицію, проте нічого особливого. І китаянка досить легко зробила бажану їй нічию.

Читайте також: Сестри Музичук починають боротьбу за жіночу шахову корону

Отож, після двох партій обидві сестри програють з рахунком 0,5:1,5. Звичайно, їхні шанси не є обнадійливими. Але не є вони й безнадійними. Треба просто продемонструвати ту гру, на яку вони цілком здатні. Усе ще може бути!

Сьогодні, 27 жовтня в матчах - вихідний день. А потім - заключні двобої.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.      

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-