Сестри Музичук починають боротьбу за жіночу шахову корону

Сестри Музичук починають боротьбу за жіночу шахову корону

Укрінформ
Сьогодні в Монако стартує найважливіша подія року в індивідуальних жіночих шахах – турнір претенденток на звання чемпіонки світу. 

Утім, я назвав це турніром за старою пам’яттю.  Власне, таким він мав бути, однак агресія рф проти України змусила все змінити. Для того, щоб не дискваліфікувати росіянок, як це роблять в інших видах спорту, їх змусили виступати під прапором ФІДЕ. Але ж дали можливість сперечатися за корону. 

До того ж, змінили формулу змагань. Тепер замість двохколового турніру пройдуть матчі претенденток. Причому в одній половині сітки виступлять українські дівчата - Анна та Марія Музичук, а у другій половині  - росіянки Олександра Гарячкіна, Олександра Костенюк, Катерина Лагно. Про всяк випадок до фінального матчу їх направили грати у різні країни. Друга четвірка виступатиме в Узбекистані наприкінці листопада - на початку грудня. 

Отож,  сьогодні за шахівниці сядуть Анна Музичук (рейтинг - 2525) та Хампі Конеру (2574, Індія), а також Лей Тінцзе (2535, Китай) і Марія Музичук (2527). Переможниці зіграють між собою у півфіналі. Партії цих чвертьфіналів пройдуть 25, 26, а також 28 і 29 жовтня. За необхідності, 30 жовтня - тайбрейки.   Чотири партії першого півфіналу пройдуть 1, 2 та 4 і 5 листопада.  Тайбрейк та церемонія закриття першої половини турніру заплановано на 6 листопада.

В Узбекистані гратиме, крім шахісток під прапором ФІДЕ, ще й представниця Піднебесної Тан Чжонї. Фінал пройде на початку 2023 року і складатиметься з шести партій.

Останнім іспитом для сестер Музичук став виступ на клубному чемпіонаті Європи в Австрії. Анна зіграла не дуже вдало. Вона набрала 3,5 очка з 7-ми на першій шахівниці за команду Монако. Ліпше виступила Марія, яка очолювала «Тайфун» з Любляни - 5 очок з 7-ми. Проте, слід зауважити, що наші найсильніші шахістки змушені були не розкривати своїх дебютних таємниць. Адже вони знадобляться їм для матчів.

Читайте також: Спринт на шаховому клубному чемпіонаті

Можливо, Конеру формально можна вважати певною фавориткою у матчі проти Анни. Але насправді, шанси суперниць цілком рівні. Власне, як і в другій парі. Та українські вболівальники сподіваються на подвійний успіх наших дівчат, аби спокійно спостерігати за їхнім двобієм у півфіналі.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-