Після 5 туру шахової олімпіади нашим командам доведеться наздоганяти

Після 5 туру шахової олімпіади нашим командам доведеться наздоганяти

Укрінформ
Четвертий раунд Всесвітньої шахової олімпіади, що проходить в Індії, здавалося, принесе українським збірним суцільні розчарування. Проте, все скінчилося наполовину добре для наших команд. 

Несподівано слабким ланцюгом у жіночий збірній виявилася Юлія Осьмак. У матчі з болгарками на четвертій шахівниці киянка, яка грала білими, отримала досить перспективну позицію. Але помилково побила коня суперниці не тим пішаком і втратила велику частину переваги. Позиція невдовзі зрівнялася. Але настрій в Осьмак був уже зіпсований. Вона припустилася кількох помилок і програла. 

Щоправда, швидко відреваншувалася Анна Музичук. Вона захопила ініціативу білими у французькому захисті. Потім загнала короля суперниці у відкрите поле. Щоб захиститися від матових загроз болгарська шахістка віддала матеріал, але це не врятувало її від поразки.

Наші дівчата, які грали чорними, у дебюті не здобули жодної переваги. Проте, поступово Марія Музичук та Анна Ушеніна зрівняли гру. Марії вдалося заволодіти другою горизонталлю двома турами. Але цього було досить для виграшу пішака, але не партії. Білі холоднокровним захистом звели зустріч внічию.  

Здавалося, Ушеніна також не зможе подолати опір суперниці. Незважаючи на зайвий пішак у туровому закінченні, комп’ютер показував сумні для нас нулі, тобто передрікав нічийне закінчення партії. Проте Анна наполегливо боролося до кінця. І суперниця припустилося вирішальної помилки. Українка перемогла, а рахунок матчу став 2,5:1,5 на користь наших.

А от українські чоловіки зазнали несподіваного фіаско. Вони поступилися збірній Словаччини. Причому, програли обидва наші лідера - Антон Коробов та Андрій Волокитін. Антон розіграв захист Нимцовича, де його суперник застосував модний нині варіант з розвитком слона на d2. На жаль, Коробов грав не найкращим чином. Перевага білих набула загрозливого характеру, і чорні здалися вже на 34-у ході.

Суперник Волокитіна обрав чорними класичний варіант дракона в сіціліанському захисті. Андрій, який вважається одним з найкращих знавців теорії у світі, цього разу не зміг здобути великої переваги у дебюті. А потім став грати зовсім погано, дістав гіршу позицію і поступився.

Також білими не зміг переграти словака Кирило Шевченко. Йому вдалося зіграти лише унічию. І лише Юрій Кузубов чорними зміг взяти гору. Хоча у певні моменти його позиція була теж програшною. Таким чином, українці поступилися – 1,5:2,5.

У п’ятому раунді жіноча збірна опинилася під сильним тиском з боку азербайджанок. Уже після 14-го ходу позиція Наталії Букси (чорні)  стала безнадійною. Анна Музичук тим же кольором зрівняла гру, але боротися за перемогу в неї не було можливості. Партія закінчилася унічию. 

Щоправда, Ушеніна володіла ініціативою, проте в неї відчувався брак часу. Здавалося, небагато шансів на перемогу також у Марії Музичук. Проте її безкомпромісність та цейтнот суперниці зробили таки свою справу. Азербайджанська шахістка на 33-у ході припустилася фатальної помилки й одразу склала зброю.  Не вдалося врятуватися Буксі. А Ушеніна не довела партію до перемоги - теж нічия. 

Таким чином, рахунок матчу - 2:2. Перше очко, яке втратила збірна України. Після п’ятого туру попереду команди Індії, Грузії та Румунії - по 10 очок. Українки ділять місця з четвертого по шосте - на 1 пункт менше. Наступні суперниці - румунки.

У наших чоловіків проблем у матчі проти Естонії не було. Коробов, Онищук та Кузубов - перемогли, а Волокитін зіграв унічию. 3,5:0,5 - на користь наших гросмейстерів. 

Читайте також: Пролог Шахової олімпіади пройшов успішно для українців

Лідирують збірні Вірменії та Індії-2 - у них максимальний результат. Українці з 7-а очками розділяють місця з 27-го по 43-є і тепер гратимуть з аргентинцями.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-