Пролог Шахової олімпіади пройшов успішно для українців

Пролог Шахової олімпіади пройшов успішно для українців

Укрінформ
Всесвітня шахова олімпіада ділиться, як правило, на кілька частин. 

У першій з них, яку умовно можна назвати прологом, суперниками сильних країн є переважно аматори. Потім, приблизно з туру четвертого-п’ятого фаворити зустрічаються між собою. А в заключних раундах знову найсильніші протистояють слабким.  

Тому не дивно, що у першому турі нинішньої олімпіади в індії було дуже мало нічиїх. Серед них звертала на себе увагу невдача Левона Ароняна, який уперше виступав за команду США,  після того, як багато років він очолював вірменську збірну. Перший млинець виявився глевким, і Левон білими зіграв унічию з шахістом, який поступається йому за рейтингом понад 350 пунктів. До того ж, прославлений гросмейстер запропонував нічию, коли його позиція була абсолютно програшною. 

Решта партій закінчилася, як належне. Майже усі фаворити взяли гору з рахунком 4:0. У тому числі й обидві українські команди. У жінок чудово зіграла Анна Музичук. Звичайно, не варто було чекати великої інтриги від її партії з шахісткою з Південної Африки, яка відставла від неї на 700 балів рейтингу, та все ж. Анна просто елегантно провела партію і примусила суперницю капітулювати. Виграли також Наталія Букса, Анна Ушеніна та Юлія Осьмак. 

У чоловіків із сухим рахунком українці перемогли збірну Таїланду. Білими звитягу здобули Андрій Волокитін та Кирило Шевченко. А чорними - Юрій Кузубов та Володимир Онищук. 

Другий тур приніс нашим шахісткам неприємність. Щоправда, вона не мала жодного турнірного значення. Лідер жіночої команди Марія Музичук несподівано поступилася чорними Катерині Аталик зі збірної Туреччини. Мабуть, Марія зіграла занадто різко на виграш замість того, щоб попросту зрівняти гру. А досвідчена Аталик, до речі, єдина непогана шахістка у свої команді, чудово скористалася зі своїх шансів. Але Осьмак та Ушеніна - білими, а також Букса - чорними упевнено взяли гору. Отож, 3:1 на користь збірної України та 2 командних очки. Також на висоті були інші фаворити: збірні Індії, Грузії, Польщі, Франції, США.

У чоловіків наші знову були бездоганні: Антон Коробов та Шевченко подолали суперників чорними, а Волокитін та Кузубов - білими.  

У цьому раунді несподіванок було вже більше. Унічию зіграли американці Фабіано Каруана та Веслі Со. Був близький до сенсації і чемпіон світу Магнус Карлсен. Він білими догрався до нічийної позиції, але його суперник відійшов королем не туди, а через пару ходів склав зброю…

Утім, уже наступного дня Карлсен все ж таки втратив пів очка. Чорними він не зміг здолати італійця Даніеле Вокатуро. Але головною сенсацією, на жаль, став командний результат збірної України та Куби. 

На першій шахівниці несподівано білими поступився наш  Коробов. Він не отримав жодної переваги в англійському початку, а коли зіграв вельми необережно, його справи стали кепськими. І, попри відчайдушний спротив, на 69-у ході Антон зупинив годинник.

Волокитін та Онищук чорними досягли лише нічиїх. І тільки Кирило Шевченко врятував командне очко для українців. Він дав класичний взірець гри проти ізольованого пішака. У підсумки шахіст перейшов у ендшпіль - слон і кінь проти короля суперника. Той прагнув пручатися, але відносно недовго - на 107-у ході склав зброю. Отож, Україна - Куба - нічия (2:2).

А от українські дівчата були бездоганні. Виграли сестри Марія та Анна Музичук, Натлія Букса та Юлія Осьмак. Перемога збірної України над командою Словаччини - 4:0.  

Отож, українки ділять місця з першого по дев’ятнадцяте, набравши 6 очок з 6-ти.

Чоловіки розділяють позиції з 21-ї по по 25-у. Втім, це абсолютно нічого не значить. Команда відстає від лідерів лише на одне очко.

Читайте також: Жіноча збірна України - головний претендент на виграш шахової олімпіади

У наступному турі наші жінки грають чорними проти збірної Болгарії, а чоловіки - тим же кольором проти словаків.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.   

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-