Українські шахові команди поборються за медалі олімпіади у Ченнаї

Українські шахові команди поборються за медалі олімпіади у Ченнаї

Укрінформ
28 липня в індійському Ченнаї (колишній Мадрас) починається одне з найцікавіших шахових змагань - олімпіада серед чоловіків та жінок. 

У жіночому турнірі предсчтавлені 162 команди, у чоловічому - 188. Спочатку  проведення олімпіади планувалося у москві, але одразу з початком агресії проти України змагапння перенесли до Індії.

У кожній команді по 5 гравців - четверо основних та один (чи одна) запасний. Вони в 11 турів за швейцарською системою розіграють звання олімпійського чемпіона та призерів. Залік проходить за командною системою. Незважаючи на рахунок перемоги (4:0 або 2,5:1,5)  збірна отримує 2 очки. За нічийного результату нараховується по одному командному пункту. 

Отож, українські дружини, сподіваємося, боротимуться за призові місця. Одразу зауважимо, що в змаганнях не братимуть участь збірні рф та Китаю. Звісно, не може бути мови про гру команди, яка представляє країну-агресора. У китайців, можливо, проблеми мають медичний характер. 

Сьогодні ми поговоримо про шанси у чоловіків. За рейтингом список очолює збірна Сполучених Штатів Америки  (капітан Джон Дональдсон). У її складі виступатимуть Фабіано Каруана (рейтинг - 2783), Левон Аронян (2775), Веслі Со (2773), Перес Домінгес (2754) та Сем Шенкланд (2720). Середній рейтинг американців - 2771, що, звичайно, робить їх «гарячими фаворитами» цих змагань. 

Можливо, конкуренцію їм можуть створити господарі змагань - збірна Індії. Щоправда, ця команда гратиме без свого найкращого гравця - Віші Ананда, який останнім часом демонструє вельми потужну гру. Але й без нього зірок у господарів вистачає. Це і Сантуш Відіт (2714), і Пентала Харікрішна (2720), і юний талант Арджун Ерігайсі (2689).

Несподівано, до рейтинговоъ трыйки потрапила команда Норвегії. Звичайно, це завдяки космічному досягненню чемпіона світу Магнуса Карлсена (2864). До того ж, підтягнувся і другий номер - Ар'ян Тарі (2672). Однак можна упевнено стверджувати, що шансів на перемогу у норвежців бути не може. Адже один у полі не воїн!

Далі йдуть іспанці,  поляки та збірна Азербайджану, послаблена відсутністю Теймура Раджабова. Потім - нідерландці. А сьоме місце посідає перед стартом українська збірна. Капітан - Олександр Сулипа. 

Що можна сказати про український колектив. У нас виступають Антон Коробов (2692), Кирило Шевченко (2654), Андрій Волокитін (2674), Володимир Онищук (2612)  та Юрій Кузубов (2642). Саме у такому складі наші хлопці сенсаційно виграли у листопаді досить потужний чемпіонат Європи. Чи вдасться, українцям показати щось подібне в Індії? Чесно кажучи, команду можна було б підсилити Павлом Ельяновим та Русланом Пономарьовим. Але, як сказано у старому преферансному анекдоті, «і так непогано вийшло!» 

Читайте також: Шаховий турнір претендентів: перемога Непо та метаморфози інших учасників

  

Від кого ще можна чекати несподіванок? Може, від німців та англійців та другої команди Індії, адже в цій країні є ціла купа висококласних гравців. А от французи, які виступають без своїх лідерів Алірези Фіруджі та Максима Вашє-Лаграва, навряд чи можуть розраховувати на пристойне  місце. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-