Зимові ігри у Пекіні: тут виступлять олімпійці-2022

Зимові ігри у Пекіні: тут виступлять олімпійці-2022

Фото
Укрінформ
4 лютого у столиці Китаю відбудеться урочиста церемонія відкриття XXIV зимових Олімпійських ігор-2022, у яких понад 4 тисячі спортсменів з 95-ти країн виступлять у 15-ти видах спорту і розіграють 109 комплектів нагород.

На Олімпіаді та Паралімпіаді-2022 планується задіяти 25 стадіонів, які розташовані у китайській столиці, а також у Яньцині (передмісті Пекіна) та місті Чжанцзякоу. Укрінформ пропонує ознайомитися з основними аренами пекінських Ігор.

Національний стадіон

Арену, яку через унікальний дизайн називають «Пташиним гніздом», приймала церемонії відкриття та закриття Олімпійських ігор 2008 року. На літній Олімпіаді тут проходили змагання з легкої атлетики та фінал чоловічого футбольного турніру.

На зимовій Олімпіаді на Національному стадіоні знову відбудуться церемонії відкриття та закриття.

Пекінський національний плавальний комплекс

Ще один об'єкт Олімпіади 2008 року. Тоді тут проходили змагання з плавання, стрибків у воду та синхронного плавання. Через дизайн, що нагадує величезну коробку, комплекс отримав назву «Водяний куб».

Під час зимової Олімпіади тут пройдуть змагання з керлінгу, тобто «Водяний куб» перетвориться на «Крижаний куб».

Після Ігор-2022 комплекс збереже свою універсальність. Залежно від сезону тут займатимуться як літніми, так і зимовими видами спорту.

Державний палац спорту Пекіна

Збудовали до Олімпіади 2008 року, приймав змагання зі спортивної гімнастики, стрибків на батуті та гандболу. Палац нерідко називають «Віялом» - будівля нагадує традиційне китайське складане віяло.

2015 року у Державному палаці спорту пройшов жіночий чемпіонат світу з хокею з шайбою. Олімпійський хокейний турнір арена прийматиме разом зі спортивним центром «Укесон».

Спортивний центр «Укесон»

На Олімпіаді 2008 року «Укесон» проходили змагання з баскетболу, а потім використовувався як багатофункціональний спортивний центр. «Укесон» може розмістити 18 тисяч уболівальників. Разом із Державним палацом спорту він стане головною ареною хокейного турніру Пекіна-2022.

Національний ковзанярський стадіон

Національний ковзанярський стадіон - єдина спортивна споруда, яку звели до Олімпіади 2022 року в Олімпійському парку. Арена з'явилася на місці поля для хокею на траві, яке використовувалися під час Олімпіади 2008 року, та поля для стрільби з лука.

Комплекс, який назвали «Крижаною стрічкою», прийме змагання з ковзанярського спорту.

Цікаво, що ця арена має можливість використовувати тепло, яке утворюється під час охолодження стадіону, для постачання гарячої води спортсменам та протиобморожувальної обробки. Завдяки цьому, за рік можна заощадити до 2 мільйонів кВт електроенергії.

Столичний палац спорту

2008 року Столичний палац спорту приймав турнір з волейболу. На зимовій пекінський Олімпіаді-2022 тут пройдуть змагання з шорт-треку та фігурного катання.

Арену побудовали 1968 року. Вона приймала низку важливих спортивних заходів. 1971 року в рамках програми дипломатичного обміну тут провели турнір з настільного тенісу між командами Китаю та США, а 2004-го пройшла одна з перших на території країни ігор НБА.

Трамплін «Біг-ейр Шоген»

Це, мабуть, найцікавіша спортивна споруда Олімпійських ігор 2022 року. Трамплін побудований на місці сталеливарного заводу, а на його тлі видніються чотири масивні градирні (вежі охолодження).

Трамплін «Біг-ейр Шоген» - перша у світі постійна арена для біг-ейра (лижі та сноуборд). Після Олімпіади об'єкт використовуватимуть для змагань та тренувань, а також для культурних та громадських заходів.

Національний санно-бобслейний центр

Національний санно-бобслейний центр Яньцина - перша санно-бобслейна траса на території Китаю та третя в Азії. Центр має 2000 місць, а ще 8000 глядачів зможуть спостерігати за змаганнями стоячи.

На Олімпіаді тут пройдуть змагання з бобслею, скелетону та санного спорту, а потім центр прийматиме інші значні міжнародні змагання та стане тренувальною базою для збірної Китаю.

Національний гірськолижний центр

Комплекс знаходиться у гірському масиві Сяохайто на північний захід від Яньцина. Тут розташовано сім лижних трас, на яких максимальний перепад висот становить 900 м.

Комплекс вміщує 5000 сидячих та 3500 стоячих місць для глядачів. Після Олімпіади його продовжать використовувати для міжнародних змагань та тренувань.

Національний біатлонний центр

Центр розташований в окрузі Чжанцзякоу північної провінції Хебей. Тут розіграють 11 комплектів нагород олімпійської біатлонної програми.

Після Олімпіади арена використовуватиметься як тренувальна база збірної Китаю та курорту.

Національний центр стрибків з трампліна

Тут пройдуть змагання зі стрибків із трампліна та - частково - лижного двоборства.

Дизайном трамплін нагадує традиційний китайський скіпетр Жуї, у зв'язку з чим об'єкт прозвали «Снігом Жуї».

Після Олімпіади «Сніговий Жуї» використовуватиметься як тренувальна база збірної Китаю та туристичний центр.

Національний лижний центр

Новий Національний лижний центр прийматиме змагання з лижних гонок та лижного двоборства.

Після Олімпіади центр перебудують. На його місці з'являться парк із зоною для кемпінгу та відкритий льодовий центр, де відбуватимуться різноманітні заходи та спортивні змагання.

Сніговий парк Геньтін

Парк розташований на місці діючого гірськолижного курорту. Після олімпійських змагань з фрістайлу та сноуборду тимчасові траси демонтують і повернуть об'єкт власникам.

Сніговий парк розділили на дві частини. Парк А прийме змагання з лижного фрістайлу, у Парку змагатимуться сноубордисти. Кожна зона може прийняти 7500 глядачів.

Читайте також: Де в Україні дивитися зимову Олімпіаду-2022

Як повідомляв Укрінформ, нашу країну у Пекіні-2022 представлятимуть 45 спортсменів, які змагатимуться у 12-ти видах спорту. Українці не виступлять лише у хокеї, керлінгу та ковзанярському спорті.

Олімпіада тривитиме до 20 лютого. 

Фото: Getty Images, Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-