30 років тому футбольна Україна офіційно стала незалежною

30 років тому футбольна Україна офіційно стала незалежною

Укрінформ
Виповнюється рівно 30 років, як українська футбольна спільнота розпочала свою незалежну історію, вийшовши 13 грудня 1991 року зі складу союзної федерації. 

Як нагадує пресслужба УАФ, 3 липня 1992 року Україна стала повноправним членом ФІФА, а 17 червня 1993 року - УЄФА, передає Укрінформ.

Проголошення незалежної української держави 24 серпня 1991-го дало поштовх і процесам в організації самостійного футбольного господарства. На початку вересня 1991-го пройшло спільне засідання керівництва федерації та футбольної спільноти, на якому було вирішено створити власні футбольні інститути, не підпорядковані московським чиновникам. У жовтні відбувся візит до Швейцарії Віктора Баннікова - легендарного українського голкіпера, який в якості функціонера доклав багато зусиль до утвердження незалежного українського футболу. Тодішній президент УЄФА Леннарт Йоганссон на зустрічі запевнив у своїй всебічній підтримці України у вступі до європейського футбольного співтовариства», - зазначається у повідомленні.

1 грудня на всеукраїнському референдумі було підтверджено створення незалежної держави, а вже 13-го числа в залі Міністерства у справах молоді, спорту та туризму на вулиці Еспланадній у Києві футбольне керівництво одноголосно ухвалило заяву про вихід зі складу союзної федерації. Першим президентом Всеукраїнської спортивної громадської організації «Федерація футболу України» було обрано Віктора Баннікова, віцепрезидентом - Євгена Котельникова.

У лютому 1992-го Федерація футболу України разом із представниками Грузії, Словенії та Хорватії отримала статус тимчасового члена ФІФА та УЄФА. 

3 липня того ж року Україна стала постійним членом ФІФА, а 17 червня 1993 року - УЄФА. Це дало право делегувати свої збірні та клуби на міжнародні змагання.

На фото: Віктор Банніков (ліворуч) і Євген Котельников/https://uaf.ua.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-