Перша українка на Евересті запросила до нашої країни легендарного шерпа

Перша українка на Евересті запросила до нашої країни легендарного шерпа

Укрінформ
Саме Мінґма Дорчі допоміг Ірині Галай піднятися на другу за висотою гірську вершину Землі – К2.

Ірина Галай, яка цього року зробила успішне сходження на найнебезпечнішу гору у світі К2, запросила до України рекордсмена Книги рекордів Гіннеса, легендарного шерпа Мінґма Дорчі, передає Укрінформ.

Саме Мінґма допоміг українці піднятися на другу за висотою гірську вершину Землі – К2 (8611 метрів). У світі альпінізму К2 (Чогорі) називають горою-вбивцею через дуже високий рівень смертності серед альпіністів, які роблять спроби піднятися на неї.

Читайте також: Ірина Галай, альпіністка, перша українка на Евересті та К2

Мінгма Дорчі є рекордсменом Книги рекордів Гіннеса. Непалець зробив найшвидший траверс (сходження на дві вершини без повернення до базового табору). 27 травня 2019 року Мінґма о 12:44 піднявся на Еверест (висота 8 848 метрів), а вже о 6:45 ранку був на четвертій вершині Землі Лходзе (висота 8 516 метрів). Тобто, зробив траверс Еверест - Лходзе лише за 6 годин та 1 хвилину!

«Спочатку Мінгма повеземо до мого рідного Мукачева. А потім плануємо організувати зустріч з нашими друзями у Києві, на якій підіб'ємо підсумки нинішнього року та заплануємо сходження на 2022 рік», – розповідає Ірина Галай.

Читайте також: Перша українка піднялася на найнебезпечнішу гору в світі – К2

«Я вперше в Україні. Із задоволенням поділюся своїми знаннями з українськими альпіністами. Радий відвідати церемонію вручення Ірині звання почесного громадянина Мукачева, яке прийняли невдовзі після її успішного сходження на К2», - зазначив Мінґма Дорчі.

Ірина Галай – рекордсменка України. Перша українка, яка зробила успішні сходження на Еверест (20 травня 2016 року) та К2 (27 липня 2021 року). Також Ірина започаткувала соціальний проект «Чисті Карпати», в рамках якого організовує походи зі збором сміття з українських гір. Організовує табори у Карпатах для дітей з аутизмом. Розробляє свій жіночий костюм для висотних сходжень.

Шерпи – народність, що живе у Східному Непалі в районі гори Джомолунгма (Еверест). Одним із основних занять шерпа є участь у сходженнях на гірські вершини, де вони незамінні як високогірні провідники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-