Шахи: Волокитін та Гапоненко задають тон у збірних України на Євро-2021

Шахи: Волокитін та Гапоненко задають тон у збірних України на Євро-2021

Укрінформ
Командний чемпіонат Європи у Словенії набирає обертів. Українські збірні перебувають у лідируючих групах, проте не на перших місцях. 

У чоловіків наші гросмейстери не програли жодної партії з 12-ти. Проте, і перемог на їхньому рахунку не так і багато - лише три, Тон у команді задає львів’янин Андрій Волокитін - 2 очки з двох.   

У першому раунді наші земляки обіграли збірну Швейцарії - 3:1. Гору взяли Антон Коробов та Волокитін. А от Кирило Шевченко та Володимир Онишук зіграли унічию.

Другий тур виявся невдалим для українців. Жоден з них не виграв - чотири нічиї проти не найсильніших гравців з Румунії - 2:2. Так зіграли Юрій Кузубов, а також Коробов, Шевченко та Онищук.  

Гра у третій день теж вийшла доволі нервовою. Одного моменту позиції Онищука та Шевченка виглядали доволі підозрілими. Але наші хлопці спромоглися врятувати їх. Кузубов теж зіграв унічию, а от Волокитін здобув перемогу над лідером норвежців (але не Магнусом Карлсеном!), і  це дозволило українській команді виграти з рахунком 2,5:1,5. 

Отож, наша збірна має 5 командних очок з 6-ти і ділить місця з третього по сьоме. Попереду йдуть збірні Азербайджану та Угорщини - по 6 очок з шести. 

У жінок українки, у відсутності сестер Музичук,  стартували з двох перемог - над збірними Ізраїлю (3:1) та Нідерландів (2,5:1,5). Забійницею у цих матчах стала Інна Гапоненко, яка здобула дві перемоги. І незважаючи на поразки Наталії Жукової та Юілії Осьмак, виграші Анни Ушеніної, Наталії Букси та Жукової дозволили українкам не втратити жодного командного очка.

Але неприємна несподіванка підстерігала наших дівчат у третьому раунді. Цього разу лідери українок Осьмак та Букса на перших шахівницях поступилися. А ветерани збірної Жукова та Гапоненко набрали півтора очка. 

Читайте також: Кирило Шевченко виграв шаховий «Меморіал Михайла Таля»

Отже, наші дівчата мають 4 командних очки з 6-ти і ділять місця з 5-го по 12-те. 

Лідирують збірні Грузії та Росії із стовідсотковим результатом. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: europechess.org.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-