На шаховому Євро-2021 українські збірні не є головними фаворитами

На шаховому Євро-2021 українські збірні не є головними фаворитами

Укрінформ
У п'ятницю, 12 листопада, у Словенії сядуть за шахівниці представники 39-ти чоловічих та 31-ї жіночої команди. Вони змагатимуться за звання чемпіонів Європи. 

У складах як чоловічих, так і жіночих команд чотири основні гравці та один запасний. Контроль часу: півтори години на перші сорок хвилин, потім 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на хід, починаючи з першого.

Змагання пройдуть за швейцарською системою у 9 турів. Початок гри о 16.00 за Києвом. Вихідний день - 17 листопада.  

На жаль, обидві збірні України виступлять в ослаблених складах і навряд чи будуть спроможні боротися за перші місця. Так, у жінок відсутні найкращі шахістки - сестри Марія та Анна Музичук. Їхню неучасть можна порівняти з відсутністю Руслана Малиновського у футбольній збірній України…

У складі нашої команди є Анна Ушеніна, Юлія Осьмак, Наталія Букса, Інна Гапоненко та Наталія Жукова. Капітан - Михайло Бродський. Утім, склад все ще є досить потужним, і дівчата зможуть боротимуться за призове місце. 

Фаворитами є збірні Росії (Олександра Горячкіна, Катерина Лагно, Валентина Гуніна), Грузії (Нана Дзагнідзе, Лейла Джавахішвілі), Польщі (Йоланта Завдська та Олівія Келбаса). Українки за рейтингом йдуть лише четвертими. 

У чоловіків нашу за команду виступатимуть 2-й, 7-й, 8-й, 9-й та 11-й гравці. Тобто, Антон Коробов, Андрій Волокитін,  Кирило Шевченко, Юрій Кузубов та Володимир Онищук. Капітан - Олександр Сулипа.

Наші хлопці у рейтинг-листі посідають сьому позицію. Першим є росіяни (Олександр Грищук, Андрій Єсипенко, Данило Дубов), за ними - азербайджанці (Шахріяр Мамед’яров, Теймур Раджабов), потім - французи (Максим Ваш’є-Лаграв та Аліреза Фіруджа), поляки (Ян-Кшиштоф Дуда та Радослав Войташек), англійці (Девід Гавелл та Майкл Адамс). 

Читайте також: Кирило Шевченко виграв шаховий «Меморіал Михайла Таля»

Усім однак відомо, що в шахи грають за шахівницею, і тому трапитися може геть усе.

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: europechess.org.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-