Міністерство молоді та спорту і Parimatch підписали меморандум про співпрацю в боротьбі з маніпулюванням у спорті

Міністерство молоді та спорту і Parimatch підписали меморандум про співпрацю в боротьбі з маніпулюванням у спорті

Укрінформ
В Україні розпочне роботу нацплатформа доброчесності спорту.

Міністерство молоді та спорту разом з Parimatch Ukraine об’єдналися у боротьбі з маніпуляціями і договірними матчами у спорті, повідомляє Укрінформ. Обидві сторони підписали відповідний меморандум.

«Ми усвідомлюємо, що договірні матчі залишаються однією з найбільших загроз для чесного спорту у всьому світі, зокрема й в Україні. Україна стала третьою державою, яка ратифікувала конвенцію Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями. Для виконання положень конвенції ми активно працюємо над створення платформи доброчесності спорту.

Щоб конвенція запрацювала, необхідно об’єднати зусилля багатьох державних інституцій, громадських організацій і приватного сектору. Саме тому ми сьогодні знайшли партнера в особі Parimatch Ukraine», - сказав міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.

Для нагляду за ситуацією з договірними матчами створили національну платформу доброчесності спорту.

«Ми працюємо над створенням регулюючого органу, який об’єднав би спортивний сектор, державні органи і приватний сектор. Цей орган називається національною платформою доброчесності спорту. Ми запускаємо веб-сайт цієї платформи. Вона складатиметься з двох вимірів. В першу чергу це міжвідомча робоча група, в якій будуть представники приватного сектору, члени федерацій в якості експертної групи.

В іншому вимірі працюватимуть керівники федерацій, члени державних органів. Хочу подякувати представникам державних органів, нацагентство з протидії корупції, нацполіції. Ми зосередимось також на маніпулюванні результатами спортивних змагань. Ми хочемо дати можливість спортсменам повідомляти про можливі факти порушення спортивних принципів, в тому числі через наш веб-сайт», - висловилася заступник керівника робочої групи з розробки концепції по впровадженні національної платформи проти маніпулювання спортивними змаганнями  Наталя Радчук.

Читайте також: За останній рік в УПЛ було нуль підозрілих матчів – Баранка

Голова комітету з етики і чесної гри УАФ Франческо Баранка допомагатиме новоствореній платформі.

«Останні 10 років свого життя я присвятив боротьбі з договірними матчами. Без підтримки інституцій і букмекерів наша боротьба буде неможливою. Кількість договірних матчів в постковідний період значно зросла. 1000 випадків договірних матчів, які є виявленими і підтвердженими по всьому світу. В Україні ситуація з договірними матчами є кращою, але досі не ідеальною. Ми говорити про 50 виявлених епізодів у футболі, баскетболі, настільному тенісі.

Боротьба з договірними матчами схожа з боротьбою проти допінгу. У випадку маніпуляцій матчами за рахунок коефіцієнтів букмекерів ми можемо одразу помітити щось нечисте. Я не обіцяю, що ми за наступний рік повністю викорінимо договірні матчі, але життя договірників значно ускладниться», - говорить Франческо Баранка.

«Головний актив букмекера – це репутація та довіра. Як перша і поки єдина букмекерська компанія, яка отримала ліцензію в Україні, ми відчуваємо відповідальність і готові бути прикладом у статусі лідера галузі. Для ефективної протидії маніпулюванням у спорті важливо збалансувати інтереси держави, спортивної спільноти, беттінга і гравців.

Підписання меморандуму та експертна підтримка розвитку Національної платформи доброчесності спорту – важливий спільний крок держави і легальної букмекерської компанії в знаходженні цього балансу і розвитку чесного спорту в Україні», - підсумувала СЕО Parimatch Ukraine Наталія Гілевич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-