Каспаров довів, що йому краще грати у шахи Фішера…

Каспаров довів, що йому краще грати у шахи Фішера…

Укрінформ
Пам’ятаємо, як місяць тому Гаррі Каспаров вельми невдало зіграв на бліцтурнірі в Загребі (Хорватія). Там він посів останнє місце.  Проте ексчемпіон планети  пообіцяв повернутися через місяць. І повернувся. 

Цього разу він грав на турнірі у Сент-Луїсі (США), який проводився за правилами шахів Фішера. Перед початком партії фігури встановлювалися у довільному порядку. Гаррі Кімович вважав, причому небезпідставно, що це піде йому на користь. У таких шахах теорія дебютів не має ніякого значення. І  справді, починаючи гру кожного разу з нової позиції, головне значення має інтуїція та загальне розуміння позиції. 

Проте, ситуації, які виникають на шахівниці, є вельми чудернацькими, що не можна, як на мене повною мірою вважати шахами. Такі собі пустощі... Цей турнір проводився за статусом швидких шахів (20 хвилин на всю партію плюс 10 секунд за кожний зроблений хід).

Словом, Каспаров, виступаючи на турнірі десятьох супергросмейстерів, довів, що його велика майстерність нікуди не ділася. До останнього раунду 13-й чемпіон світу претендував на перемогу. Проте, граючи чорними із французом Максимом Ваш’є-Лагравом, Гаррі, хоча й перехопив чорними ініціативу, потім знизив оберти. У підсумку настирний француз навіть узяв гору.

А перед цим Каспаров спромігся перемогти американця Сема Шенкленда, Левоном Ароняна з Вірменії та Петра Свідлера з Росії. Щоправда, поступився азербайджанцю Шахріяру Мамед’ярову. Таким чином, Каспаров посів п’яте місце і, можна сказати, що «честь мундиру» певною мірою підтримав. 

Остаточні підсумки турніру: Леньєр  Домінгес (США) - 6 очок з 9-ти, 2-4. Ваш’є-Лаграв, Веслі Со та Шенкленд (обидва - США) - по 5,5, 5. Каспаров - 5, 6. Фабіано Каруана (США) - 4,5, 7. Аронян - 4, 8. Мамед’яров - 3,5, 9. Хікару Накамура (США) - 3, 10. Свідлер - 2,5.

Читайте також: Першість континенту з шахів українців не порадувала

Що ж, можливо, цей турнір спрямує Гаррі Кімовича грати лише в шахи Фішера, бо гра у класичні шахи може принести йому лише суцільні розчарування…

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: twitter.com/STLChessClub.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-