Кубок світу: футбольна істина справедлива і для шахів

Кубок світу: футбольна істина справедлива і для шахів

Укрінформ
Українка Анна Музичук поступилася у півфіналі Кубку світу у Сочі молодій росіянці Олександрі Горячкіній з рахунком 0,5:1,5.

У шахах теж ніхто не відміняв старої футбольної істини: не забиваєш ти – забивають тобі. У першій, іспанській партії матчу Анна, яка грала білими, надійно захопила ініціативу. Горячкіній довелося відбиватися, хіба не єдиними ходами. За влучним висловом ізраїльського гросмейстера Еміля Сутовського, Музичук обстукалася об штанги, але м'яча так і не забила… Відчайдушна оборона чорних та не завжди точна гра білих призвели до нічиєї.

У другій партії львів’янка чорними обрала обопільно гострий захист Грюнфельда. У відповідь білі обрали старий, але досить принциповий варіант. Зокрема, до 16-го ходу партія розгорталася як двобій львівського шахіста графа Степана Попеля зі знаменитим Савелієм Тартаковером у Парижі 1954 року.  

Анна була близька до того, щоб зрівняти гру. Але на 18-у ході пішла не тією турою. Ще одна похибка на 23-у ході призвела її до дуже важкого турового закінчення, яке львів’янка втримати не змогла. 0,5:1,5 - не на її користь. Тепер на Музичук очікує матч за третє місце з китаянкою Тань Чжун'ї, яка з таким же рахунком поступилася росіянці Олександрі Костенюк.

У чоловіків пройшла стадія чвертьфіналів. Чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен легко переміг француза Етьєна Бакро – 2:0. Поляк Ежі-Кшиштоф Дуда взяв гору над Сантошем Відітом з Індії, а росіянин Володимир Федосеєв – над Аміном Табатабеєм з Ірану з однаковим рахунком 1,5:0,5.

Драматично йшов двобій між американцем Семом Шенкландом та одіозним росіянином Сергієм Карякіним. В основних зустрічах Сем вийшов уперед, але не втримав перевагу чорними. 1:1. У першій додатковій партії у швидкі шахи Шенкланд знову переміг, але й цього разу потрапив під розгромну атаку у наступній партії. В третій додатковій зустрічі Карякін білими переміг, а в наступній -  американець, хоча й мав перевагу, не зміг втримати навіть й нічию. 2:4 - Шенкланд програв.

Читайте також: Шахи: Анна Музичук стала учасницею турніру претенденток на корону

У півфіналі зустрінуться Карлсен - Дуда та Федосеєв - Карякін. Фінали у жінок та півфінали в чоловіків розпочнуться 1 серпня.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.     

На фото: Анна Музычук/chessvibes.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-