На Кубку світу з шахів сенсацій стає дедалі більше

На Кубку світу з шахів сенсацій стає дедалі більше

Укрінформ
У середу, 21 липня, на Кубку світ з шахів у Сочі вихідний день. І це добре. Бо учасникам треба перепочити,  зібратися з думками. На турнірі лишилися 32 шахісти та 16 шахісток, які й вирішать долю почесного трофею.

Є таке кліше - «запекла боротьба». Але воно навіть неповною мірою передає те, що сталося на перебої після третього раунду між українками Марією Музичук та Анною Ушеніною. Здавалося б, більш іменита Марія мала бути фаворитом, але не слід забувати, що Анна - чемпіонка світу 2012 року, шахістка дуже високого класу.

Перша партія швидких шахів, де білими грала Музичук, прийшла до нічийної позиції, але Марія наполегливо вишукувала шанси на перемогу. Ушеніна винахідливо захищалася і, коли їй залишалося зробити один точний хід до нічиєї, раптом схибила. У суперниць на той момент лишалося менш ніж пів хвилини до кінця партії. 

У другій зустрічі вже Музичук пройшла повз своє щастя. Чорними вона мала вже в дебюті вирішити долю партії на свою користь. Проте не помітила цього і далі грала не найкращим чином. Анна ж чітко реалізувала перевагу.

Тепер на шахісток чекали дві партії по 10 хвилин. Білий колір першою мала харків’янка. І вона відмінно провела цей двобій, доля якого знову вирішилася в страшному обопільному цейтноті. Ушеніна вийшла вперед. Проте після цього характер проявила Марічка. Вона грала не завжди точно, але вельми натхненно. Рахунок став рівним.

Настала черга п’ятихвилинок. Музичук отримала білий колір і скористалася з нього повною мірою. Маючи сильну атаку, вона трансформувала її у виграшний пішаковий ендшпіль.    

У шостій додатковій партії  Анна було близька до того, аби вкотре зрівняти рахунок. Але львів’янка створила конструкцію вічного шаху.  Таким чином матч закінчився з рахунком 4,5:3,5 на користь Музичук-молодшої. 

На жаль, свій перебій програв Олександр Арещенко - американцю Сему Шенкланду. Причому чорними він захистив гіршу позицію, а білими, маючи перевагу, в цейтноті втратив навіть нічию - 1,5:2,5.

Отож, у четвертому раунді лишилися українці: сестри Анна та Марія Музичук, а також Антон Коробов. 

Ось які пари у жінок:

Олександра Горячкіна (Росія) - Антоанета Стефанова (Болгарія),  Аліна Кашлинська (Росія) - Дінара Саудакасова (Казахстан), Нана Дзагнідзе (Грузія) - Поліна Шувалова (Росія), Елізабет Петч (Німеччина) - Анна Музичук, Марія Музичук - Олександра Костенюк (Росія), Ніно Бациашвілі (Грузія) - Валентина Гуніна (Росія), Тань Чжуньї (Китай)  - Сарасадат Хадемальшарех (Іран), Бібісара Ассабаева (Казахстан) - Катерина Лагно (Росія).

У чоловіків вражає велика кількість сенсацій. Крім американця Фабіано Каруани, вилетіли ще такі «гранди» як Аніш Гірі (Нідерланди), який поступився узбеку Нодіру Абусатторову, та Шахріяр Мамед'яров (Азербайджан), якого здолав Хаїк Мартіросян з Вірменії.

Як наслідок, дуже цікаве представництво країн: троє шахістів репрезентують Узбекистан, двоє представників Ірану, один - Казахстану. Словом, такого раніше ніколи не було. 

Проте нас цікавить українець Антон Коробов. Йому доведеться схрестити зброю з іще одним «зубром» - росіянином Олександром Грищуком. 

Серед цікавих пар ще такі: Магнус Карлсен (Норвегія) - Радослав Войташек (Польща), Даніїл Дубов - Андрій Єсипенко, Микита Витюгов - Петро Свідлер, Владилав Артем'єв - Сергій Карякін (усі – Росія), Максим Ваш’є-Лаграв (Франція) -  Рамешбабу Прагнанандха (Індія).  

Читайте також: Шахи: Анна Музичук та Антон Коробов продовжують боротьбу за Кубок світу

Словом, на нас чекають дуже цікаві й непередбачені бої, де, сподіваємося, успіх прийде до сестер Музичук та Коробова. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

На фото: Марія Музичук/prolviv.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-