П’ятеро шахістів втратили шанси на перемогу на турнірі претендентів

П’ятеро шахістів втратили шанси на перемогу на турнірі претендентів

Укрінформ
Наближається до закінчення турнір претендентів у Челябінську за право грати матч із чемпіоном світу Магнусом Карлсеном.

У 11-у турі центральною була зустріч лідера росіянина Яна Непомнящего (білі) з рейтинг-фаворитом американцем Фабіано Каруаною. Ян вирішив не ризикувати і обрав дебют чотирьох коней, який має яскраві нічийні тенденції. Партія підтвердила репутацію цього початку як мирного. Вона зрештою скінчилася унічию. Але кілька разів оцінка позиції мінялася. Спочатку була повна рівновага, потім певна, хоча й маленька перевага була на боці чорних. 

А наприкінці Непомнящий мав серйозні шанси на перемогу. Але у чотирьохтуровому закінченні чорні точно захищалися й змогли врятувати пів очка. 

Аніш Гірі (Нідерланди) психологічно вірно підійшов до партії з китайцем Дін Ліженем. Він обрав білими в іспанський партії відкладений розмінний варіант. Проте Дін захищався на початку партії досить упевнено, та раптом з 19-го ходу почав грати, як кажуть, під себе. Через ходів п’ять у Аніша була абсолютно виграшна позиція, а китаєць продовжував помилятися. Він потрапив під матову атаку, а на 29-у ході склав зброю. 

Француз Максим Ваш'є-Лаграв чорними поступився москвичу Олександру Грищуку, а петербурзький гросмейстер Кирило Алексеєнко зіграв унічию з китайцем Ван Хао.

Дванадцятий раунд виявився напрочуд бойовим. Жодної нічиєї! І знову чудово виявив себе Гірі. Обіграти чорними Каруану, це вам не хухри-мухри. Щоправда, тут треба зважити на таку деталь. Практичні шанси на перемогу на турнірі Каруані давав лише виграш. Нічия чи поразка були для нього приблизно рівнозначні.

Тому американець трохи втратив обережність. Натомість голландець грав настільки ж зважено, настільки й сильно. Він поступово здобував позиційні плюси, а потім, коли фігур вже лишилося мало, перейшов до прямої атаки білого короля. Вона виявилася переможною. 

Ваш'є-Лаграв упевнено подолав білими Алексеєнка, який остаточно розклеївся. Грищук, хоча й дістав чорними навіть трохи кращу позицію проти Діна, потім почав створювати «кооператив». Так називають ситуацію шахісти, коли обидва суперники прагнуть одного результату. Звичайно, це трапляється лише в шаховій композиції, а за практичної гри вельми нечасто. Проте, саме такий випадок стався тут. І Дін легко завоював очко!

Але це був не єдиний «кооператив». Представник Піднебесної Ван Хао білими довгий час тримав позицію. Та в ендшпілі він заграв, за його власними словами, на коефіцієнт 2200, тобто на 550 пунктів нижче свого поточно рейтингу, та й здався в позиції, де Петросян, Карлсен, Пономарьов та багато інших ще б перевіряли техніку суперника.

На мій погляд, треба повернутися до нокаут-системи, де шахісти вмотивовані до кінця змагань. А тут вони просто «плавлять» партії. Ні, не навмисно, а просто тому, що їм уже нецікаво грати!

Читайте також: П’ятеро шахістів втратили шанси на перемогу на турнірі претендентів

А поки що, за два тури до кінця, турнірне становище учасників таке: Непомнящий - 8 очок з 12-ти, Гірі - 7, 5, Ваш'є-Лаграв - 6,5, Каруана - 6, Грищук - 5,5, Ван хао та Дін Ліжень - по 5, Алексеєнко - 4,5. Отож, лише троє теоретично можуть вибороти перемогу в турнірі. П’ятеро втратили усі шанси остаточно.

Сьогодні, 25 квітня, гратиметься 13-й тур. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-