Шахи: Непомнящий робить заявку на перемогу у турнірі претендентів

Шахи: Непомнящий робить заявку на перемогу у турнірі претендентів

Укрінформ
Перші три тура соревнований претендентів, що тривають у Челябінську, пройшли під знаком зголоднілості суперників  до шахів. Вони грали з великим апетитом.

Центральною партією першого туру стала зустріч між Фабіано Каруаною (США) та французом Максимом Ваш'є-Лагаравом. Суперники розіграли найгостріший варіант Найдорфа у сіціліанському захисті. Мало того, в цьому варіанті шахісти обрали найгостріше розгалуження, пов’язане з жертвою пішака.

Цікаво, що цей варіант був популярним у 60-70-і роки минулого століття. Великим прихильником його був Боббі Фішер. Знавцем вважався також київський гросмейстер Ігор Платонов. 

І от сучасні маестро теж одразу стали на цю ж тропу війни. Але Каруана не обмежився жертвою одного пішака, але офірував ще два. Однак і цього здалося американцю мало. На рівному місці він підставив під бій слона. Причому на перші 20 ходів Фабіано майже зовсім не витратив часу.

Спочатку Максим захищався просто чудово. Але оскільки він не був готовий до такого перебігу подій, то згодом почав помилятися. Утім, певний час позицію чорних можна було захистити. Нарешті партія перейшла до закінчення - тура та пішак проти коня й пішака. Комп’ютер вважає цю позицію нічийною. Очевидно, Вашьє знав той висновок. Проте захистити позицію йому не вдалося. Грати, як машина, людині дуже складно…

Росіянин Ян Непомнящий білими зробив спокійну нічию з голландцем Анішем Гірі. У партії наших північно-східних сусідів Кирила Алексеєнка та Олександра Грищука (чорні) у нічийній  позиції Грищук перегнув палицю і взагалі програв. 

Унічию зіграли китайці Ван Хао та Дін Ліжень.

У другому раунді була лише одна перемога: Гірі взяв гору над Ван Хао. Мирно розійшлися Алексеєнко з Каруаною, Грищук з Непомнящим та Дін Ліжень з Ваш'є-Лагравом. Причому в останній партії француз врятував гру, що називається, з того світу.

Наступного дня Непомнящий зміцнив своє лідируюче становище. Він упевнено переміг Алексеєнка. Останній погано розіграв чорними дебют (каталонський початок). Та й потім грав не найкращим чином. Спроби Каруани взяти гору над Дін Ліженєм, Ваш'є-Лаграва - над Анішем, а також Ван Хао – над Грищуком не призвели до успіху – нічиї.     

 Сьогодні, 22 квітня, на турнірі вихідний. А поки становище учасників таке:  Непомнящий – 6,5 очка з 10-ти. На ціле очко відстають від нього Ваш'є-Лаграв, Гірі та Каруана. По 4,5 очка мають Грищук та Ван Хао. Дін Ліжень та Олексеєнко набрали по 4 бали.

Читайте також: Унікальне друге коло шахового турніру претендентів. За рік після першого…

Отож Непомнящий упевнено лідирує. Лише нервовий зрив може позбавити його перемоги на турнірі. Або потужний ривок когось із переслідувачів.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-