Унікальне друге коло шахового турніру претендентів. За рік після першого…

Унікальне друге коло шахового турніру претендентів. За рік після першого…

Укрінформ
Ось і дочекалися ми. Не пройшло і 400 днів із закінчення першого кола шахового турніру претендентів на матч із чемпіоном світу Магнусом Карлсеном, як шахісти вийдуть на друге. 

Може, читачі за рік вже трохи забули, яке ж поточне становище шахістів за результатами першого кола: 1-2. Максим Вашьє-Лаграв (Франція, рейтинг - 2758), Ян Непомнящий (Росія, 2789) - по 4,5 з 7, 3-6. Фабіано Каруана (США, 2820), Аніш Гірі (Голландія, 2776), Ван Хао (Китай, 2763), Олександр Грищук (Росія, 2777), 7-8. Дін Ліжень (Китай, 2791) та Кирило Алексеєнко (Росія, 2698) – по 2,5 очка. 

Кого ж можна вважати фаворитами? Звичайно, Вашьє-Лаграв та Непомнящий, які випереджають своїх суперників на очко, є головними претендентами на перемогу. Але уявіть собі, що вже у першому раунді Гірі обіграє Непомнящего, а Каруана - Вашьє-Лаграва, і все почнеться спочатку. 

А взагалі, я вважаю, що шестеро шахістів реально претендують на першість. Щодо замикаючих таблицю Дін Ліженя та Алексеєнко, в них просто не вистачить дистанції, аби подолати відставання у два очки. До того ж, турнір надто щільний, щоб можна було розвинути космічну швидкість.

Про шанси інших. Вашьє-Лаграв за рік втратив відносно багато пунктів рейтингу та й результати його були далекі від ідеальних. Чи зможе він відновити минулорічну форму, ще велике питання. І хоча особисто я уболіваю саме за Максима, в мене є великі запитання щодо його загальної перемоги.

Більше шансів у його колеги за лідерством - Непомнящего. Ян грав більш стабільно і є, мабуть, першим претендентом на загальний успіх. Далі йдуть Каруана і Гірі. Каруана є загальновизнаним шахістом номер два на планеті, і в будь-якому змаганні, де немає чемпіона світу Магнуса Карлсена, є фаворитом. 

Ще раз повторюю, партія першого туру (взагалі-то, восьмого) Каруана – Вашьє-Лаграв матиме величезне значення для остаточного розподілу місць.

Аніш Гірі, можливо, показав найкращі результати (після Карлсена)  серед інших шахістів. Аніш додав у бойовитості, тому він є вагомим фаворитом. І знову сьогоднішня зустріч Непомнящий - Гірі зіграє велику роль. Хоча Аніш має чорні фігури, його дебютна підготовка завжди є на високому рівні. Не сумніваюсь, що він нав’яже  Янові жорстку боротьбу. А того теж двічі запрошувати до бійки не треба.

У Ван Хао просто не вистачить класу, щоб розштовхати усіх суперників. А Грищука можна вважати темної конячкою, і хоча навряд чи він стане переможцем, здивувати усіх Сашко здатний.

І ще про одне з приводу цього турніру. Всесвітня шахова Федерація (ФІДЕ) відмовила в акредитації на турнірі головному редактору одного з найкращих шахових сайтів у світі Chess-news Євгену Сурову. Останній інколи дозволяє собі критику цієї організації. І хоча президент ФІДЕ росіянин Аркадій Дворкович заявляв про всіляку підтримку шахових журналістів, проте слова в нього розійшлися з ділом…

Читайте також: П’яте місце - це фіаско? Таке в нас може бути лише в шахах

Отже, шахісти вже готові стартувати. Послідкуємо за їхніми діями!

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: jpost.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-