Дар'я Білодід: Моя найбільша мрія - олімпійська

Дар'я Білодід: Моя найбільша мрія - олімпійська

Репортаж
Укрінформ
Киянка Дар'я Білодід б'є історичні вікові рекорди у боротьбі дзюдо.

Минулого року на чемпіонаті світу в Баку українка здобула свое перше "золото" у 17 років і 11 місяців, а нинішнього поповнила скарбничку медаллю найвищої проби у 18 років і 11 місяців. У такому юному віці "дорослі" планетарні змагання ніколи не вигравала жодна дзюдоїстка! Крім того, дуже гріє те, що свою другу золоту медаль Дар'я виборола не просто в Японії, а саме в Палаці бойових мистецтв "Ніппон Будокан" у Токіо, де наступного літа у дзюдоїстів пройде турнір Олімпіади-2020. Причому, перемогла Дар'я за рахунок вазарі більш досвідчену японку, чемпіонку світу-2017 Фуну Тонакі.  

Як передають кореспонденти Укрінформу, під час сьогоднішньої прес-конференціі у київському Олімпійському домі дворазова чемпіонка світу виглядала, як завжди, шикарно. Ніжна, тендітна - просто ідеальна топ-модель. На запитання агентства про її враження від чемпіонату спортсменка відповіла так: "З Японії прилетіли буквально вчора. Звичайно, я щаслива. Ця золота нагорода - перемога моїх батьків, які вкладають у тренування всю душу. Чемпіонська медаль мотивує мене на нові успіхи". 

Спортсменка підкреслила, що вона дуже вдячна Національному олімпійському комітету України за надану їй стипендію, продемонструвала нам свою золоту токійську медаль і додала: "До Олімпіади ще рік, а Японія, скажу вам, вже тепер готова проводити Ігри. Я в цьому пересвідчилася. Чудова організація змагань, і я мрію виграти турнір в олімпійському Токіо".

Дар'я розповіла про ще одну свою токійську мрію. Ії здійснити вже вдалося. "У мене з дитинства була куміром японська дзюдоїстка Рьоко Тані", - зазначила українська сопртсменка. - Вона здобула п'ять олімпійських медалей і, крім того, є єдиною в історії жіночого дзюдо семиразовою чемпіонкою світу. Я завжди переживала за неї, іноді навіть плакала, переповнена почуттями. І ось цього року ми зустрілися в Токіо. Попри цейтнот вільного часу (Рьоко - депутат японського парламенту), вона спеціально на 20 хвилин прийшла на змагання, аби поспілкуватися зі мною. Це було дуже хвилююче!"  

Після трімфу на чемпіонаті світу Білодід зробить паузу у виступах, принаймні, за її словами, план підготовки до Ігор-2020 ще не зверстаний. Та й про навчання, як вона вважає, не слід забувати. Дар'я є студенткою одразу двох вишів - вчиться на журфаку Київського університету імені Тараса Шевченка і на факультеті фізвиховання та спорту Кам'янець-Подільського університету імені Івана Огієнка.

"Іспити завжди намагаюся складати вчасно. Постійно готуюся до них - на зборах, під час "вікон" на змаганнях . Якщо не встигаю на іспити, прошу трішки перенести сесію", - зазначила дзюдоїстка.

Низку запитань під час прес-конференції взяли на себе батьки й одночасно тренери Дар'ї - Світлана Кузнєцова та Геннадій Білодід.

Геннадій  Григорович, зокрема, висловив задоволення тим, що система підготовки спортсменки нинішнього року спрацювала ідеально: "Нам двічі вчасно вдалося вийти на пік форми: спочатку під час Європейських ігор у Мінську, а потім - на чемпіонаті світу в Японії".

Світлана Олегівна подякувала усій спортивній громадськості, уболівальникам за підтримку, увагу до виступив її дочки. "Мені дуже сподобалася обстановка в "Ніппон Будокан" у Токіо. Передолімпійська генеральна репетиція була просто чудовою. І дуже важливо, що ми пройшли її успішно", - сказала мати дворазової чемпіонки світу.

Читайте також: Білодід зустрілася зі своєю кумиркою - легендарною дзюдоїсткою Рьоко Тані

А господар Олімпійського дому, президент НОК України Сергій Бубка розповів, про те, як образно охарактеризував борцівський стиль Дар'ї Білодід очільник Міжнародної федерації дзюдо австрієць Маріус Візер: "Українка на татамі не бореться, вона - танцює"... 

Вячеслав Куркач, Юрій Щербак, Київ

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-