Матч року для «Шахтаря»

Матч року для «Шахтаря»

Аналітика
Укрінформ
Щоб пробитися у плей-офф Ліги чемпіонів команді Паулу Фонсеки необхідно перемагати «Ліон».

«Шахтар» (Донецьк, Україна) – «Ліон» (Ліон, Франція). Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6 тур. 12 листопада. 22:00. Київ. НСК «Олімпійський». Головний арбітр: Бйорн Куйперс (Нідерланди). Пряма трансляція на телеканалі «Футбол 2».

Несподівано для численних експертів та багатьох вболівальників, «Шахтар» зумів втримати інтригу потрапляння в плей-офф ЛЧ до останнього туру. Влітку команда зазнала серйозних кадрових втрат (Фред, Бернард, Феррейра), а Паулу Фонсека розпочав масштабну перебудову, задіявши новачків (Майкон, Мораес) та гравців резерву (Алан Патрік, Дентіньйо, Матвієнко, Хочолава).

Читайте також: Захисник "Шахтаря" Ракицький відновився і готується до матчу з "Ліоном"

Після чотирьох матчів у «Шахтар» було лише 2 очки і мінімум шансів. Однак гостьова перемога з ризикованою тактикою над «Гоффенгаймом» перетворила мрії про плей-офф на цілком реальну можливість. Для цього команді Фонсеки необхідно обіграти в Києві «Ліон» з будь-яким рахунком.

Перемогти «Ліон» - завдання непросте. «Ткачі» залишаються топовим клубом в Європі, за який грають потенційні зірки (Марсело, Ндомбеле, Ауар, Тузар, Фекір, Депай, Траоре, Мусса Дембеле). В групі ЛЧ «Ліон» двічі успішно зіграв проти «Манчестер Сіті» (2:1 і 2:2), а в чемпіонаті Франції команда мала 6-матчеву серію без поразок, яку несподівано обірвала в минулому турі, поступившись «Ренну» (0:2).

«Нас цікавить тільки один результат - перемога. «Ліон» же влаштує і нічия. Ми повинні провести ідеальний матч, щоб пройти далі. У французів топові гравці, і я думаю, що вони також в будь-якому випадку боротимуться до останньої хвилини. Тому очікуємо складний поєдинок», - заявив Фонсека на прес-конференції після матчу в Маріуполі.

Читайте також: Букмекери зробили прогноз на матч Ліги чемпіонів УЄФА "Шахтар" - "Ліон"

Що значить ідеальний матч? Вочевидь, Фонсека має на увазі не лише 100% самовіддачу та концентрацію гравців. Проти «Ліона» свій найкращий футбол повинні показати лідери команди – Ісмаїлі, Тайсон і Марлос. Насамперед, продуктивно має зіграти дует на лівому фланзі Ісмаїлі – Тайсон, який зіграв ключову роль в перемозі над «Гоффенгаймом». Сподіваємось в оптимальних кондиціях вийдуть на поле Ракицький і Марлос, які лікувались після травм. Чекаємо голів і від Мораеса. Нині саме він головна постать в нападі «Шахтаря».

«Ліон» залишається однією з тих команд, які на стадії групового етапу ще не програвали. Правда, французи здобули лише одну перемогу та ще чотири матчі звели внічию. Вони підписували мирову частіше, ніж будь-хто в основній сітці Ліги чемпіонів.

Нічия у Києві, куди перенесли матч з Харкова, влаштує «Ліон», адже гарантує путівку у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. З таким результатом завершилася попередня зустріч команд (2:2). Тоді "гірники" вели у рахунку 2:0, але не змогли втримати перевагу. Зараз, коли від результату матчу залежить так багато, «Шахтар» переважає «Ліон» по шансам на успіх. Аналітики Parimatch дають «гірникам» 42% на перемогу, а шанси французів оцінюють у 33% (і 25% на нічию).

Нагадаємо, що окрім путівки до наступного етапу єврокубків команди грають також за призові. За місце у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА заплатить 9,5 мільйонів євро. Тоді як за вихід у 1/16 Ліги Європи клуби отримають лише 500 тисяч євро.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-