Шахову корону зберегла китаянка

Шахову корону зберегла китаянка

Укрінформ
Закінчився жіночий шаховий чемпіонат світу в Ханти-Мансійську. Корону зберегла 27-річна китаянка Цзюй Веньцзюнь. У фінальному матчі вона перемогла росіянку Катерину Лагно з рахунком - 4:2.

Останній двобій виявився вельми драматичним. Спочатку ініціативою володіла Лагно. Вона зробила нічию чорними у першій та третій партіях й виграла білими - другу. Причому китаянка переважала у дебютній стадії, але потім під час гри Катерина не поступалася суперниці.

Отож, Лагно лишилося білими зробити нічию, і корона дісталася б їй. Проте, у росіянки не вийшло. Цзюй відмінно провела партію і заслужено перемогла.

На тай-брейку обидві швидкі партію закінчилися унічию, а от  у двох десятихвилинках перемогла саме китаянка. Закінчився матч курйозним "ляпом" росіянки, яка на рівному місці підставила ферзя під коня. 

Щодо виступу українських шахісток. З найкращого боку проявили себе сестри Марія та Анна Музичук. Марія двічі відігравалася чорними фігурами, що є справжнім подвигом. У півфіналі проти Лагно в неї попросту не вистачило сил на тай-брейку. По суті, вона сама віддала цей двобій.

Але головний висновок після цього турніру, як на мене, в тому, що Марія повернулася у великі шахи по-справжньому. Після злощасного матчу проти китаянки Хоу Іфань львів'янці знадобився час, аби прийти в себе. І от, як на мене, ця психологічна криза вже позаду.

Відмінно грала також і Анна Музичук. У чвертьфіналі вона поступилася росіянці Олександра Костенюк, але то був, певною мірою, нещасний випадок. У першій додатковій партії Анна раптом віддала козирного пішака, але й після цього знайшла чудове продовження, та чомусь забрала білого піхотинця не тією турою… Якби зіграла правильно, була б нічия. Замість цього - прикра поразка. У другій зустрічі Анна була близькою до того, щоб відігратися, проте не реалізувала власні можливості. 

Читайте також: Українські шахістки закінчили виступи на чемпіонаті світу

Тепер обидві сестри гратимуть на турнірі претендентів (Марія завоювала це право, потрапивши до півфіналу чемпіонату світу, а Анна - за рейтингом), і цілком можливо хтось із них кине виклик китаянці. Турнір пройде наступного року у два кола за участю восьми шахісток.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-