По двоє українських шахістів та шахісток претендують на звання чемпіонів Європи

По двоє українських шахістів та шахісток претендують на звання чемпіонів Європи

Укрінформ
Клубний чемпіонат Європи з шахів, що триває у грецьких Халікідіках, вийшов на фінішну пряму. 

Після п'ятого туру у чоловіків лідирують четверо колективів. Саме їх ми називали фаворитами перед початком змагань. Це - "Об'єттиво" (Падова, Італія),  "Нові Бор" (Чехія), "Валеренга" (Норвегія), "Алкалоїд" (Македонія). Усі вони набрали по 9 очок з 10-ти.   

До кінця змагань лишилося два раунда. У шостому турі команда Павла Ельянова та Юрія Криворучка  "Алкалоїд" грає з "Валеренгою", яку очолює чемпіон світу Магнус Карлсен. "Об'єттиво" гратиме з "Новим Бором".

Ельянов чудово виступив на старті, набравши 3,5 очка з 4-х. Але в п'ятому раунді він припустився чорними прикрої помилки проти італійця Даніело Вокатуро і програв. Криворучко має в активі 3 очка з 4, і він жодного разу не поступився.

У жінок 12 колективів розділили на дві групи. У кожній шістці по дві найкращі команди виходили до етапу плей-офф. За місця з першого по четверте змагатимуться СШОР та "Угра" (обидві - Росія), "Монте Карло" (Франція)  та "Нона" (Грузія). У півфіналах зіграють "Монте Карло" та "Югра" а також СШОР та "Нона". Серед претенденток на перемогу дві Анни з України - Музичук та Ушеніна. Саме вони зіграють між собою  у півфіналі на першій шахівниці відповідно за "Монте Карло" та СШОР.

Читайте також: Кинуто жереб жіночого чемпіонату світу з шахів

Суто українська збірна виборюватиме місце з п'ятого по восьме. На жаль, їм не вдалося потрапити до двійки найсильніших у своїй групі. Команда київської шахової федерації програла "Югрі"- 0,5:3,5, а з "Ноною" зіграла внічию - 2:2. Причому наші дівчата мали всі шанси, щоб обіграти грузинок, та, на жаль, прикрої помилки припустилася білими Юлія Юсьмак проти Лели Джавахішвілі. Маючи незаперечну перевагу, вона несподівано віддала коня і програла партію…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Павло Ельянов. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-