Шахова Олімпіада:

Шахова Олімпіада: "срібло" жіночої збірної можна вважати неймовірним невезінням

Укрінформ
Цього не сталося! Українські шахістки  були, як ніколи, близькі до олімпійського "золота" в Батумі! Два матчі останнього туру  США -Україна та Росія - Китай вирішили долю першого місця.

У двобої з американками сестрам Музичук протистояли дві дівчини родом з України - Анна Затонських та Ірина Круш. 

У партії Затонських - Анна Музичук наша шахістка, як завжди, добре розіграла дебют і чорними перехопила ініціативу. Реалізація переваги була не лише технічною, але й вельми естетичною. Долю партії вирішила елегантна тимчасова жертва слона, а потім остаточно добила суперницю проста, але симпатична жертва якості.

У Марії Музичук білими із самого дебюту (сіціліанський захист) виникла краща позиція. Партія перейшла в ендшпіль, де білі намагалися реалізувати мінімальну перевагу. Вони діяли не поспішаючи, але упевнено та наполегливо. Цього разу ендшпіль з двома зайвими пішаками Музичук-молодша чітко довела до перемоги.

Анна Ушеніна чорними розіграла захист Каро-Канн проти Татев Абрамян. Проте, Анна грала дещо пасивно, і  їй довелося терпіти усю партію. На жаль, дотерпіти не вдалося, харків'янка дістала мат на 54-у ході. Партія Жукової проходила дуже нервово, її суперниця Дженніфер Ю зробила їй кілька приємних подарунків. Однак нервове напруження останнього туру далося взнаки і на грі Наталії, але все ж таки вона перемогла.

Тепер нам треба було уболівати за росіянок. Саме їхня перемога робила нас чемпіонками. Там творилися справжні дива. Ольга Гиря не виграла позицію з неймовірною перевагою - нічия. Наша надія була на другу етнічну українку  - Олександру Костенюк. Але й вона не змогла врятувати майже нічийну партію  проти чемпіонки світу Ю Веньюнь (чорні).  Матч закінчився з рахунком - 2:2. 

Довелося підрахувати додаткові показники. На жаль, вони виявилися кращими у китаянок. 

Отже, наші дівчата під орудою Михайла Бродського та Олександра Ковчана мають срібні медалі. Українки разом з китаянками набрали по 18 очок з 22-х. Додамо, що двічі ми своїми руками віддали виграш у матчі з грузинками та тими ж китаянками. Словом, як на мене, українські шахістки були на голову вище за всіх. Серед них виділялися грою та результатом сестри Музичук. 

Індивідуальні підсумки наших дівчат: Анна Музичук - 7 очок з 10-ти, Марія Музичук - 8  з 10-ти, Ушеніна - 5 з 9-ти, Жукова - 5,5 з 9-ти, Юлія Осьмак - 4,5 з 6-ти. Марія Музичук посіла перше місце у жінок на Олімпіаді на другій шахівниці.

На очко від переможниць відстала збірна Грузії-1.  

Чоловіки грали з чехами. Василь Іванчук (білими) та Павло Ельянов (чорними) закінчили партії унічию,  а от Руслан Пономарьов чорними несподівано поступився. Юрій Криворучко білими  в абсолютно фантастичному закінченні спочатку втратив виграш, а потім його суперник віддав нічию. Перемога українця і нічия в матчі - 2:2. Наша збірна набрала 16 очок з 22-х і посіла загальне десяте місце.

Ось індивідуальні результати наших чоловіків: Іванчук - 5,5 очок з 9-ти, Ельянов - 3,5 з 9-ти, Криворучко - 6,5 з 9-ти, Пономарьов - 4 з 9-ти, Антон Коробов - 6,5 з 8-ми (перший результат серед чоловіків на 5-й дошці).

Читайте також: Шахова Олімпіада-2018: українки продовжують боротьбу за "золото"

У вирішальному матчі за "золото" американці зіграли внічию з китайцями, але додаткові показники виявилися на боці представників Піднебесної - 18 очок. Стільки ж в американців та росіян, але "срібло" дісталося шахістам США.     

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-