Шахова Олімпіада-2018: українки продовжують боротьбу за

Шахова Олімпіада-2018: українки продовжують боротьбу за "золото"

Укрінформ
Передостанній, 10-й тур шахової Олімпіади в Батумі виявився вельми важким для обох українських збірних. Та якщо чоловіки втратили свої надії на медалі раніше, для жінок настає момент істини.

Дівчата зустрічалися з росіянками. Треба сказати, що суперниці нашої команди своїми попередніми невдачами були у спортивному відношенні припертими до стінки. Лише дві останні перемоги дозволяли їм (за вдалого розкладу) боротися за чемпіонство.

Нашу команду певною мірою могла вдовольнити і нічия. Зі змінним успіхом проходила зустріч Анна Музичук - Олександра Костенюк. Українка грала з великим запасом міцності, може, саме це й завадило їй захопити ініціативу і поборотися за перевагу. Словом, обидві суперниці поставилися одна до одної з великою повагою і закономірно зіграли унічию.

Марія Музичук чорними не дала Олександрі Гарячкіній й натяку на дебютну перевагу. Проте, й боротися всерйоз за перемогу у неї теж не вийшло. Анна Ушеніна теж грала чітко і надійно білими проти грізної Валентини Гуніної - теж нічия.

І лише позиція Наталії Жукової (чорні) проти Ольги Гирі довгий час викликала занепокоєння в українських уболівальників. Але Наталія просто відчайдушно захищалася, і кінець кінцем досягла мирного результату. Матч у цілому закінчився з рахунком 2:2. 

Китаянки не змогли переграти американок - теж чотири нічиї. А це означало, що перед останнім туром турнірна ситуація є такою: Китай - 17 очок з 20-ти, Україна, Сполучені Штати та Вірменія - по 16, Росія,  Грузія-1 та Азербайджан - по 15.

Жереб перед останнім туром посміхнувся нашим дівчатам. Вони зустрічаються з американками, а китайські шахістки - з росіянками. Перемога в матчі гарантує українкам срібні медалі, хоч там як закінчаться інші зустрічі. Але, якщо в цьому разі китаянки програють, тоді - "золото" наше. Власне, на це ми й розраховуємо.

Нарешті українські чоловіки довели, що є вельми сильною командою. Вони подолали азербайджанців, які довгий час вважалися чи не головними претендентами на перемогу. Василь Іванчук без жодних проблем нейтралізував білий колір Шахріяра Мамедьярова і досяг нічиєї. Павло Ельянов, хоча білими й не здобув перевагу проти Теймура  Раджабова, але й гірше не стояв. Руслан Пономарьов мав певні шанси на успіх проти Рауфа Мамедова, але погодився на нічию, подивившись на сусідню позицію.

А там Юрій Криворучко чорними переграв Аркадія Найдича і згодом, не поспішаючи, дотиснув його. Отож, перемога - 2,5:1,5 на користь збірної України.

На жаль, скінчилася казкова гра молодих польських шахістів. Вони поступилися китайцям - 1:3. Американці подолали збірну Вірменії, а росіяни - англійців з однаковим рахунком - 2,5:1,5.

Тепер перед останнім туром лідерство захопили команди США та Китаю - по 17 очок з 20-ти, на очко відстають Польща, Франція та Росія. Українці набрали 15 пунктів ділять місця з шостого по дванадцяте. Нині, наші шахісти зустрічаються з чехами і в разі перемоги, можливо, будуть теоретичні варіанти здобути "бронзу". Але ці варіанти скоріше фантастичні, ніж реалістичні.

Читайте також: Шахова Олімпіада-2018: жереб підготував для українців "сюрпризи"

Перше місце розіграють у двобої саме лідери. Полякам світить третє місце, якщо вони подолають збірну Індії. Та чи вистачить у молодої команди на це сил і наснаги? 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.   

На фото: Анна Музичук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-